Kainuun sote tiedottaa – Kajaanissa Samoojan kuntoutuskodissa kaksi koronatartuntaa


Kajaanissa Samoojan kuntoutuskodissa on todettu tammikuun 1. päivä kahdella asukkaalla koronatartunnat. Kainuun sote kehottaa arkeen paluuseen varovaisuutta vaikka yleinen koronatilanne Kainuussa on tällä hetkellä rauhallinen.

Kajaanissa sijaitsevan Sa­moo­jan kun­tou­tus­ko­din kahdella asukkaalla on todettu koronatartunta. Toinen positiivinen tulos saatiin eilen myöhään illalla kaikille asukkaille tehdyissä testeissä.

Sairastuneet on asetettu eristykseen. Kuntoutuskodin muut asukkaat ovat karanteenissa ja yksikkö on vierailukiellossa 19.1.saakka. Karanteenin aikana asukkailla ei ole kotilomia, eivätkä he voi liikkua yksikön ulkopuolella. Kaikilla asukkailla on omat huoneensa, joten erityisjärjestelyihin ei yksikössä ole tarvetta. Henkilökunta jatkaa varotoimien myötä työskentelyä normaalisti.

Kaikki asukkaiden omaiset on tavoitettu ja heille on tiedotettu tilanteesta.

Samoojan kuntoutuskoti on Kainuun soten mie­len­ter­veys- ja päih­de­kun­tou­tu­jien ym­pä­ri­vuo­ro­kau­ti­nen asu­mis­pal­ve­luyk­sik­kö­, jossa on tällä hetkellä 15 asukasta ja noin kymmenen työntekijää.

Samoojantien yksikössä joulun jälkeen vierailleita pyydetään hakeutumaan koronavirustestiin matalalla kynnyksellä, mikäli hengitystie-, vatsatauti- tai muita koronaan viittaavia oireita ilmenee.

 

Arkeen paluussa on syytä varovaisuuteen

Kainuussa yleinen koronatilanne on rauhallinen, mutta lähialueilla raportoidaan epidemian voimakkaasta kiihtymisestä. Oulun yliopistosairaalan vastuualueella koronatartunnat ovat kolminkertaistuneet viikon aikana, vaikka voimakkaat rajoitukset ovat olleet voimassa.

Kainuulaisia kehotetaan edelleen varovaisuuteen ja noudattamaan kokoontumisrajoituksia, suosituksia ja ohjeita. Töihin, kouluun tai harrastuksiin paluuseen liittyy nyt kohonnut tartuntariski, joten varovaisuuteen on aihetta.

Loma-ajan altistumiset voivat johtaa epidemian nopeaan kasvuun, jos toimintaohjeista nyt aletaan joustaa. Erityisesti alueiden välillä liikkuvien, suuremmissa joukoissa aikaa viettäneiden tai ulkomailta palaavien tulee lievissäkin oireissa hakeutua koronatestiin.

Riskiryhmien suojaamiseksi muistutetaan, että hoito- ja hoivayksiköissä ja ikääntyneiden luona tulee vierailla harkintaan käyttäen, vain oireettomana sekä suojaustoimia noudattaen.

KAKS:n drive in -koronatestin ajanvaraus palvelee numerossa 040-165 0020 kaikkina päivinä klo 8 – 19.

Lisätietoja:
Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö p. 044 797 4668