Kajaanin koronatilanne jatkuu huolestuttavana – muualla Kainuun kunnissa tilanne toistaiseksi rauhallisempi


Kainuussa koronaepidemia kiihtyy edelleen. Ilmaantuvuusluku on nyt 81,9 / 100 000 / 14 vrk. Eilen todettiin seitsemän uutta koronatartuntaa.

Kajaanin koronatilanne jatkuu huolestuttavana, muualla kunnissa on selkeästi rauhallisempaa. Ilmaantuvuus pienillä paikkakunnilla nousee toki pienilläkin tapausmäärillä”, selventää vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola Kainuun epidemiatilannetta.

Varovaisuus on nyt tarpeen, esimerkiksi altistumistilanteissa negatiivisen tuloksen jälkeenkään ei kannata heti kirmata kylille. Omaehtoisen testin jälkeenkin lähikontakteja on syytä välttää ja käyttää maskia. Jos taas on määrätty karanteeniin, negatiivinenkaan testi ei sitä kumoa”, jatkaa Erola.

Tartunnanjäljityksessä on viivettä tapausmäärien ja niihin liittyvien runsaiden kontaktien vuoksi. Samoin testiajanvarauksessa on ruuhkaa. Ajanvaraus tulee tehdä ensisijaisesti Omasotessa (omasote.kainuu.fi), josta vapaat ajat ovat nähtävillä; puhelinpalvelu käyttää samaa varausjärjestelmää, joten soittamalla asia ei nopeudu.

Toistaiseksi ei ravitsemisliikkeiden rajoituksia rajoituksia Kainuuseen

Kainuun koronakoordinaatioryhmä totesi tiistaina (20.7.) maakunnan koronatilanteen olevan kiihtymisvaiheessa. Valtioneuvosto päätti ravintolarajoitusten kiristämisestä kiihtymisalueilla eilen (22.7.) ja rajoitukset koskevat kiihtymisvaiheen sairaanhoitopiirejä poislukien Kainuu. Kainuuseen ei ole toistaiseksi tullut erillisiä rajoituksia ravitsemisliikkeiden asiakasmäärään tai anniskelu- ja aukioloaikoihin. Alueellista epidemiatilannetta tarkastellaan uudelleen ensi viikon kuluessa. Mikäli epidemiatilanne heikkenee, aukiolojen rajoituksia voidaan edelleen laajentaa.

Toimintaohjeita

Lue ensin koronaohjeet sote.kainuu.fi/koronainfo sekä sote.kainuu.fi/koronarokotukset.

Puhelinpalveluissa on tällä hetkellä ruuhkaa ja pyyntönä on soittaa vain, jos asia ei selviä muita reittejä. Ota yhteys kiireellistä päivystysarviointia vaativissa asioissa numeroon 116 117 ja henkeä uhkaavissa tilanteissa hätäkeskukseen 112.

Jos saat koronaan viittavia oireita, vältä kontakteja muihin, käytä kasvomaskia ja hakeudu koronatestiin mahdollisimman pian.

Mikäli olet oireeton, mutta epäilet altistuneesi koronatartunnalle, hakeudu testiin 2–3 vrk altistumisesta. Jos tulos on negatiivinen, vältä silti lähikontakteja, jos tiedät altistuneesi. Viruksen itämisaika on 1 – 14 vrk, keskimäärin noin 4 – 5 päivää.

Lähikontakteissa turvavälit tai kasvomaskit

Tartuntojen odotetaan yhä lisääntyvän Suomessa. Kainuun maakunnan lisäksi useat muut alueet ovat koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Rokotesuojan parantumisesta huolimatta virusta on runsaasti liikkeellä.  Vaikka tauti on usein lievä, myös nuoret ja perusterveet voivat saada vakavia ja pitkäkestoisia oireita.

Kokoontumisrajoituksia voidaan joutua ottamaan uudelleen käyttöön mikäli tilanne edelleen huononee.

Tapahtumissa ja yleisötilaisuuksissa sekä muissa tilanteissa, joissa isompia ihmismääriä liikkuu, on erityisesti huolehdittava terveysturvallisuusohjeiden noudattamisesta – lähikontakteissa turvavälit ja maskit ovat tärkeitä varotoimia. Koska tartuntariski kohdistuu yhtä lailla yksityistilaisuuksiin, niitä koskevat myös samat suositukset.

Nuoret ja nuoret aikuiset ovat nyt avainasemassa tartuntojen leviämisen suhteen. Riski sairastua ja levittää tartuntoja on nyt korkea erityisesti kaveriporukoissa ja bileissä ja sitä kautta edelleen perheisiin, työkavereihin jne. Velvollisuus ohjeiden noudattamisesta koskee kaikkia!

Lisätiedot

Pandemiapäällikkö Tuomo Erola, p. 044 797 4872