Kainuun koronatilanteessa käännös positiiviseen suuntaan


Nopeasti aloitetut sulkutoimet Kuhmon kaupungissa ja altistuneiden tehokkaat jäljitykset ovat tuottaneet tulosta ja 28.8. Kuhmosta alkanut koronatilanne on helpottamassa. Kuluvan viikonlopun aikana saaduissa testituloksissa ei ole uusia koronatartuntoja. Lähiviikkojen aikaan on mahdollisesti odotettavissa joitakin samaan ryppääseen liittyviä yksittäisiä tartuntoja, mutta varsinainen epidemia on toistaiseksi ohi. Karanteenissa on tällä hetkellä noin 200 henkilöä, määrä puolittuu viikon loppuun mennessä.

Kainuun sote muistuttaa että vaikka Kuhmon koronaryvästymä näyttää nyt laantuneen, viruksen uhka on edelleen olemassa.

Kasvomaskisuositus on edelleen voimassa koko Kainuussa ja oikeanlainen yskiminen, käsihygienia ja turvaetäisyyksien pitäminen on tärkeää. Hengitystieoireisena on hakeuduttava koronatestiin ja vältettävä kontakteja muiden ihmisten kanssa. Myös THLn Koronavilkku sovelluksen käytölle on Kainuun soten puolesta vahva suositus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kasvomaskisuositus on voimassa kaikissa maakunnissa, missä on todettuja koronatapauksia edellisen 14 vuorokauden aikana. Kainuussa on voimassa oleva kasvomaskisuositus viikoille 37 ja 38 ja sitä jatketaan, mikäli uusia tartuntoja ilmenee.

Kainuun sote purkaa maanantaina vierailukiellot vanhustenhoidon hoitokodeissa ja hoivayksiköissä , Kuhmoa lukuun ottamatta. Kuhmon kehitysvammaisten palveluyksiköissä, Kuhmon hoito-ja hoivakodeissa, Kuhmon terveysaseman terveyskeskussairaalassa sekä Kuhmon mielenterveys- ja päihdeyksiköissä vierailukielto jatkuu ainakin tulevan viikon loppuun saakka. Kuhmon kehitysvammaisten työ- ja päivätoimintoja sulku on 13.9.2020 saakka.  Kuhmon vanhusten päivätoimintojen sulku on voimassa 13.9.2020 saakka.  Kuhmon osalta suositellaan, että yli 70-vuotiaiden luona vältetään myös kotiin vierailuja.​

Sulkujen ja suositusten purku tulee tapahtumaan seuraavan viikon aikana, pyrkimyksenä että viikon kuluessa Kuhmossa ja muualla Kainuussa ollaan palattu normaaliin palvelujen ja toimintojen osalta.

Suositus kuhmolaisten, muualla opiskelevien opiskelijoiden etäopetuksesta puretaan ja opiskelijat voivat turvallisesti palata oppilaitoksiin 7.9. alkaen. Purku ei koske eristykseen tai karanteeniin määrättyjä.

Kainuun ammattiopisto ja Kajaanin ammattikorkeakoulu tiedottaa omille opiskelijoilleen etäopetuksen ja sulkujen purkamisen ajankohdasta maanantaina, siihen saakka ovat voimassa viime viikolla annetut ohjeet.

Kuhmon kaupunki alkaa purkamaan sulkutoimiaan porrastetusti ensi viikon aikana ja tiedottaa näistä omilla kanavillaan tänään sunnuntaina.

 

Tiedotus

Kainuun sote tiedottaa asiasta seuraavan kerran keskiviikkona 9.9.

 

Lisätietoja

Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja 044 777 3033
Olli-Pekka Koukkari, pandemiapäällikkö, hallintoylilääkäri 044 797 4668