Kainuun koronatilanne perustasolla


”Tilanne ei kokonaisuudessaan täytä kiihtymisvaiheen kriteeristöä, vaikka ilmaantuvuus onkin noussut. Positiivisten tulosten osuus kaikista testeistä ei ole noussut merkittävästi ja pystymme edelleen jäljittämään lähes kaikki tartunnat” kertoo pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Koronakoordinaatioryhmän kokouksessa tiistai-iltana päädyttiin esittämään nykyisten rajoitusten ja suositusten jatkamista. Voimassa on edelleen enintään 20 hengen yleisten tilaisuuksien ja kokousten kokoontumisrajoitus, eikä ravintoloiden aukioloaikoihin ei olla esittämässä muutoksia.

”Tiedämme, että tartuntatilanne saattaa kiihtyä erittäin nopeasti. Meillä on valmius reagoida nopeasti, mikäli näin tapahtuu. Korostan edelleen, että voimme itse kukin vaikuttaa siihen noudattamalla ohjeita. Lähikontaktien rajoittaminen on paras keino välttää koronan leviämistä”, muistuttaa Koukkari.

Koronaviruksen ilmaantuvuus Kainuussa on 18 (per 100 000 asukasta / 14 vrk) ja positiivisten testien osuus 0,7 % kaikista otetuista testeistä.

Voimassa olevat rajoitukset ja ohjeet:

  • Enintään 20 henkilön kokoontumisrajoitus (yleisötilaisuudet/yleiset kokoukset)
  • Yleinen maskisuositus yli 12-vuotiaille
  • Yleinen etätyösuositus on, ei etäopetussuositusta
  • Suositus välttää maakuntarajat ylittävää matkustamista. Ulkomaanmatkailu tulee rajoittaa vain välttämättömään
  • Alle 12-v ryhmätoiminnassa ei ole rajoitussuosituksia, 12–17-v suositellaan enintään 20 henkilön ryhmiä ja aikuisille yksilöharrastuksia ryhmien sijaan
  • Yksityistilaisuuksissa vahva suositus noudattaa turvaetäisyyksiä ja hygieniakäytäntöjä. Yksityisiä juhlia suositellaan järjestettävän mahdollisimman pienimuotoisina ja välttämään lähikontakteja.

Todettujen tartuntojen tilanne

Kajaanin lyseon yläkoululaisella 23.3. todettuun koronatartuntaan liittyen on testattu useita kymmeniä henkilöitä. Karanteeneja on toistaiseksi määrätty yli 50, pääasiassa samalla luokalla tai samassa liikuntaharrastuksessa oleville nuorille. Osa testituloksista on vielä saapumatta, mutta uusia tartuntoja ei ole tiedossa.

Tartunnan vaikutus Lyseolla rajautuu lähinnä tällä hetkellä yhteen karanteenin asetettuun 7-luokkaan, joka työskentelee etäopetuksessa. Muu koulutyö jatkuu Kajaanin kaupungin mukaan normaalisti. Tarvittaessa koulu antaa lisäohjeita oppilaille ja huoltajille.

Terrafamen teollisuusalueella on käynnistetty laajemmat koronaviruksen seulontatestaukset. Akkukemikaalitehtaan työmaan työntekijöillä esiintyneiden tartuntojen vuoksi on mahdollista, että altistumisia on oletettua laajemmin. Tartuntaketjut halutaan pysäyttää selvittämällä työmaalla yli 100 työntekijän testitulokset.

Koronarokotukset nyt 1948 syntyneille ja sitä vanhemmille – varaa aika netistä

Koronarokotuksiin ajan voivat nyt varata 1948 syntyneet ja sitä vanhemmat kainuulaiset. Muita rokotusryhmiä ei tällä hetkellä ole avoinna johtuen AstraZenecan rokotteen keskeytyspäätöksestä.

Ajanvaraus on suositeltavaa tehdä netissä Omasote-palvelusta. Varaus- ja muut asiointiohjeet löytyvät osoitteesta sote.kainuu.fi/koronarokotukset. Koronarokotusten ajanvarausnumeroon (044 709 3788) pyydetään soittamaan vain omalla ajanvarausvuorolla; numerossa ei anneta rokoteneuvontaa. Soten puhelinpalveluihin riittää normaalitilanteissa yksi soittokerta; numero jää muistiin ja henkilölle soitetaan takaisin. Samasta perheestä rokotusvuorossa olevat voivat varata ajan yhdellä soitolla.

Lisätietoja:
Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö p. 044 797 4668
Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja p. 044 777 3033