Kainuu siirtynyt koronan kiihtymisvaiheeseen – Kuhmossa kaupunkikohtaisia linjauksia


Kainuun alueellinen koronakoordinaatioryhmä ja Kainuun kunnat ovat todenneet Kainuun olevan koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Edeltävän viikonlopun ja alkuviikon aikana uusia tartuntoja on todettu 22, joista suurin osa liittyy kajaanilaisen kuntoutuskodin tartuntaketjuun. Tämän lisäksi tartuntoja on todettu ulkomailta palanneilla henkilöillä. Kainuun sote ja kunnat antavat uusia alueellisia suosituksia. Kuhmossa suositellaan noudatettavan myös kaupunkikohtaisia suosituksia.

Ilmaantuvuus on 39 / 100 000 asukasta / 14 vrk ja positiivisten tulosten osuus 1,2 % kaikista testatuista. Tartunnoista pystytään edelleen jäljittämään 100 %, eikä sairaalahoidon tarve ole lisääntynyt koronapotilaiden vuoksi.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston määräys 20 henkilön yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoittamisesta on edelleen voimassa. Lisäksi samaa rajoitusta suositellaan vahvasti noudattamaan myös yksityistilaisuuksien osalta.

Kainuun sote ja kunnat antavat seuraavat suositukset

1.Kasvomaskin käyttöä suositellaan 12-vuotiaille (6-luokkalaisille ja sitä vanhemmille) kaikissa tilanteissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää.

Suositus koskee mm. kaikkea harrastustoimintaa, julkisia liikennevälineitä esim. koulukuljetukset ja asiointiliikenne, Kuhmon kaupungin sisätiloja mukaan lukien nuorisotilat, uimahalli ja muut liikuntatilat, kirjasto, museot, oppilaitokset, kaupungintalo jne.

Kuhmon perusopetuksessa jaetaan oppilaille kasvomaskit. 7-9 luokkien oppilaille kangasmaskit 4 kpl/oppilas, 6 luokkalaisille aluksi kertakäyttömaskit ja myöhemmin kangasmaskit. Koulut ohjeistavat koteja Wilman kautta.

2. Ei-välttämättömät kokoontumiset, kokoukset, tilaisuudet ja juhlat tulisi toistaiseksi jättää järjestämättä eikä niihin tulisi osallistua.

  • Kaikissa välttämättömissä enintään 20 henkilön tilaisuuksissa tulee käyttää kasvomaskeja, ellei vähintään kahden metrin turvaetäisyydestä voi varmistua.

3. Kaikkea tarpeetonta matkustamista tulee välttää. Yleinen etätyösuositus on voimassa.

Rajat ylittävää matkustusta ei suositella lainkaan. Maasta poistumista tai maahan saapumista ei Suomen kansalaisilta voi kieltää, mutta välttämättömässä matkustuksessa tulee noudattaa omaehtoisia karanteenisuosituksia tai niihin liittyviä koronatestauksia

4. Aikuisten ryhmäharrastusten sijaan suositellaan yksilölajeja ja ulkoliikuntaa.

  • Alle 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta voi jatkua.  12 – 17 -vuotiaille suositellaan enintään 20 henkilön ryhmäliikuntamuotoja. Toiminnan jatkuessa tulee huomioida ohjeet lähikontaktien välttämisestä.

Kuhmon kaupunki korostaa, että lasten harrastemahdollisuudet pyritään turvaamaan. Tämä tarkoittaa vanhempien osallistumisen minimoimista ja kontaktien vähentämistä harrastustoimintaan liittyen. Vanhempien on hyvä noudattaa maskisuositusta lapsia harrastuksiin viedessään ja noutaessaan.

5. Kunnat ja kuntayhtymät voivat tehdä rajoituksia omien toimintojensa, esimerkiksi opetuksen järjestämisen, liikuntapaikkojen tai muiden julkisten palveluiden osalta.

  • Yksityiseen elinkeinotoimintaan puuttuminen ei nykyisin toimivaltuuksin ole mahdollista, mutta vahva suositus on, että rajoitustoimet otettaisiin vapaaehtoisesti käyttöön myös yksityisissä toiminnoissa.

Kuhmon kaupunki tarkentaa koronaohjeistusta omalle henkilöstölleen. Etätyösuositus jatkuu toistaiseksi.

Kuhmon kaupunki tarkentaa ja tiedottaa myöhemmin Kuhmon muista linjauksista. Tavoitteena on myös kehittää toimintaa niin, että voimme tarjota rajoitukset huomioiden myös aikuisille mahdollisuuksia liikkua ja harrastaa.

6. Riskiryhmään kuuluvia on suojattava. Lähimmäisistä tulee huolehtia, mutta tarvittavin varotoimin, ja vierailtava harkiten esimerkiksi hoivalaitoksissa tai isovanhempien luona.

”Tämän hetken arvion mukaan voimassa olevat rajoitukset ja nyt annetut suositukset riittävät varotoimiksi. Seuraamme kuitenkin tilanteen kehittymistä, ja seuraavan kahden viikon kuluessa voimme tarkentaa ratkaisuja helmikuun osalta. Merkittävästihän tämä ei arkea muuta, mutta tämän kanssa on vielä jaksettava”, kannustaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Koronarokotusten käynnistymisestä kuntalaisille ei ole uutta tietoa. Yksityisille sote-palveluiden tuottajille tiedotetaan asiasta erikseen. Lisäinformaatiota kootaan osoitteeseen sote.kainuu.fi/koronarokotukset

Lisätietoja:

Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö p. 044 797 4668
Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja p. 044 777 3033
Tytti Määttä, Kuhmon kaupunginjohtaja p. 044 725 5220