Kainuu kääntyy kohti muuttovoittoa


Kainuun positiivinen vire näkyy vuoden 2020 muuttotilastoissa, sillä Kainuu on muuttumassa muuttotappioalueesta muuttovoittoiseksi. Uusia asukkaita Kainuuseen houkuttelee vetovoimaiset asuinympäristöt sekä avoimet työpaikat, joita riittää myös Kuhmossa. Uusia asukkaita Kuhmo on saanut muuton kautta vuoden 2021 tammi-huhtikuussa 84 ja nettomuutto on samana aikana ollut +27.

Kuva: Kainuun liitto

Kainuusta ja Kuhmosta muuttovoittoinen

Korona-ajan seurauksena Suomen muuttoliike on kohdistunut suurista kaupungeista kohti maaseutuja ja harvaan asutun maaseudun kunnissa nettomuuttoliikenne on kääntynyt muuttovoittoiseksi. Hyvänä esimerkkinä muuttovoittoisesti seudusta on Kainuu, jossa tulomuutto kasvoi 9,1 % vuonna 2020 ja puolet Kainuun kunnista sai muuttovoittoa. Vuoden 2020 aikana Kainuuseen muutti muualta Suomesta 3058 henkilöä, mikä on 256 henkilöä edellisvuotta enemmän. Kokonaisnettomuutto jäi kuitenkin miinukselle, mutta ainoastaan 31 henkilön verran.

Positiivista muutosta on tapahtunut myös jo vuoden 2021 aikana, sillä tammi-huhtikuussa muuttovoittoa Kainuuseen kertyi 78 henkilön verran, joista 16 tuli kotimaasta ja 62 ulkomailta. Muuttovoittoa tuli Kuhmoon 27, Kajaaniin 7, Ristijärvelle 7, Sotkamoon 37 ja Suomussalmelle 25 henkilöä.

Etenkin työikäiset tulomuuttajat kasvussa

Avoimet työpaikat houkuttelivat paljon työikäisiä 30-64 -vuotiaita Kainuuseen vuoden 2020 aikana. 30-64 -vuotiaiden ikäluokan tulomuutto kasvoi 13,5 prosenttia ja nousi koko 2010-luvun ennätykseensä. Lisäksi eläkeläisten tulomuuttajien määrä on kasvanut vuosi vuodelta.

Kainuuseen muuttaa enemmän miehiä ja miesten osuus muuttajista on noussut edellisinä vuosina (53 %). Nuorten miesten ja nuorten naisten määrän ero alueella on huomattavan suuri ja nuorista 20-29 vuotiaista naisia on 43 %, mikä tuo alueella kuitenkin uusia haasteita.

Kuhmossa on tällä hetkellä avoinna useita työpaikkoja, joita voit selata Kuhmon kaupungin sivuilta ja TE-palveluiden sivuilta. Työpaikka avoinna muun muassa hammaslääkärille ja viransijaisuus päiväkodin johtajalle.

Lue Kainuun liiton tiedotteet asiaan liittyen:

Kainuu muuttovoiton tiellä

Väestö ja muuttoliike