Joulun aikaan Vuokatin alueella 12 koronatartuntaa


Vuokatin alueella on todettu 28.12. aamuun mennessä yhteensä 12 koronatartuntaa ulkopaikkakuntalaisilla henkilöillä. Näistä osa on todettu jo karanteenissa olleilla, joiden jatkotartuntariski on verrattain pieni. Kaikki sairastuneet ovat jo palanneet kotipaikkakunnilleen. Karanteeniin on 21.12 alkaen asetettu yhteensä 26 henkilöä.

Vartiuksen rajanylityspaikalla on viikon 52 aikana todettu neljä positiivista koronatestitulosta, joiden perusteella henkilöiden maahantulo on estetty.

Alueella liikkuvilta on tullut runsaasti Koronavilkku-hälytyksiä ja näihin liittyviä yhteydenottoja. Hälytyksen saaneita ohjeistetaan välttämään kontaktia toisten kanssa ja noudattamaan suojaus- ja hygieniaohjeita sekä hakeutumaan testiin matalalla kynnyksellä.

Kainuun terveyskeskusten koronatestaukset palvelevat ajanvarauksella arkipäivisin. Kainuun keskussairaalan drive in -testaus palvelee päivittäin. Oireettomana ei lähtökohtaisesti ole tarpeen hakeutua testaukseen. Lisätietoja saa verkkosivuilta https://sote.kainuu.fi/koronainfo.

Lomasesongin aikana noudatettava erityistä varovaisuutta

Joulun aikana esiintyneet tartunnat osoittavat, että varotoimet ovat tarpeen erityisesti kohteissa, joissa liikkuu suuria ihmismääriä. Alueella ovat edelleen voimassa enintään 20 henkilön yleisten tilaisuuksien kokoontumisrajoitus sekä vahva suositus noudattaa lähikontaktien rajoittamista kaikissa tilanteissa.

Alueella matkailevien tulee toimia vastuullisesti ja noudattaa ohjeita ja määräyksiä. Matkailuyritysten, ravintoloiden ja muiden palvelutuottajien on myös edellytettävä asiakkailta korostetusti näiden noudattamista.

”Uuden vuoden ajaksi annamme samat ohjeet kuin jouluksi: Vietä juhlia omassa kuplassa, niin pienennät tartuntariskiä merkittävästi. Kun kauempaa tulijat lisäävät väkimääräämme huomattavasti, kannattaa paikallisen väestön ottaa tämä huomioon myös omassa toiminnassaan.”, painottaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari”.

Varuskuntaan tulevia alokkaita muistutetaan koronaohjeista

Kainuun Prikaatiin odotetaan 1700 varusmiespalveluksen aloittavaa miestä ja naista 4. tammikuuta. Puolustusvoimat on ohjeistanut uusi alokkaita koronatilanteen johdosta. Ohjeiden mukaan palvelukseen saa aloittaa vain terveenä. Mikäli on sairaana tai altistunut koronavirukselle, eikä pääse saapumaan määräajan puitteissa, on hankittava lääkärintodistus 4.1.2021 mennessä ja oltava yhteydessä oman aluetoimistoonsa.

Myös Kainuun sote muistuttaa, että palveluksen aloittavien kannattaa huomioida koronaohjeet ja välttää tartunnalle altistumista. Erityisesti uudenvuoden tai siviiliajan päättymisen juhliin liittyy kohonnut tartuntariski.

Lisätietoja:

Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)