Joulumatkailuun Kainuussa suositellaan erityistä varovaisuutta


Koronaepidemia Kainuussa on tällä hetkellä perustasolla ja tilanne on rauhallinen.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston antama enintään kymmenen henkilön kokoontumisrajoitus on voimassa Kainuussa 18.12. saakka. Julkisia tapahtumia ja kokouksia koskevan määräyksen lisäksi voimassa on useita suosituksia kasvomaskeja, harrastustoimintaa, etätyötä, matkustamista sekä riskiryhmien suojaamista koskien.

Etelä-Suomen useilla alueilla sekä Pohjois-Pohjanmaalla epidemia on leviämisvaiheessa ja erityisen huolestuttava. Matkailun välttämättömyyttä alueilta toiselle tulee harkita erityisen huolellisesti.

Vietä juhlakautta oman perheen kesken

Koronaviruksen siirtyminen tartuntaryppäinä alueelta toiselle tarkoittaa merkittävää riskiä epidemian uudelleen kiihtymiseksi myös Kainuussa.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä suosittelee joulun ja uuden vuoden viettoa vain oman lähiperheen parissa. Perheen kanssa autolla mökille siirtyminen ja ulkoharrastusten viettäminen eivät lisää riskiä, mutta kokoontumiset sukulaisten ja ystävien kesken on syytä jättää tuonnemmaksi.

Matkailuun liittyen turvallisena esimerkkinä Kainuussa voidaan pitää Vuokatin ns. urheilijakuplaa, jonka rajoitukset ja testausmenetelmät toimivat sekä asukkaiden että alueelle tulevien hyväksi.

Ulkomailta Suomeen matkustavia koskee tällä hetkellä Valtioneuvoston matkustusrajoitukset tai -suositukset. Esimerkiksi koko Eurooppa on tällä hetkellä korkean ilmaantuvuuden aluetta, josta saapuville suositellaan 10 vrk:n omaehtoista karanteenia tai 72 tuntia ennen/jälkeen maahantuloa otettavia testejä ja odotusaikaista karanteenia.

Kainuun soten toimipisteissä on mahdollisuus koti- ja ulkomaalaisten matkailijoiden maksuttomaan koronatestaukseen. Testauksesta ja koronaan liittyvistä ohjeista saa parhaiten lisätietoa verkkosivuilta suomeksi sote.kainuu.fi tai soten englanninkielisiltä COVID19-sivustolta.

Tuetaan paikallista työtä erityisesti tänä vuonna

Terveysturvallisuuden toimenpiteet vaikuttavat yhteiskuntaan monin tavoin, erityisesti talouselämään. Ravintola-, matkailu- ja palvelualan yritysten tilanne on yleisesti vaikea. Paikallistaloutta voi tukea nyt parhaiten käyttämällä verkko- ja noutopalveluita, hankkimalla matkailu- ja ravintolalahjakortteja, tilaamalla isovanhemmille kodinhoitopalveluita jne.

”Joulukauppa ja matkailu ovat erittäin tärkeitä elinkeinoelämälle. Toivomme tietysti mahdollisimman nopeaa tilanteen normalisoitumista, mutta tänä vuonna on toimittava turvallisuus edellä” korostaa pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari Kainuun sotesta.

Lisätietoja

Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)

Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja (044 777 3033)