Ekokympin eli Kainuun jätehuollon kuntayhtymän lajitteluasemille voi tuoda veloituksetta vieraslajikasveja
Mitä ovat vieraslajit ja mitä haittaa niistä on? Miten vieraslajeja voi torjua ja mihin vieraslajikasvit voi toimittaa? Anna me kerromme!

Kuvan vieraslajikasveja voi tuoda ohjeiden mukaan Ekokympin lajitteluasemille veloituksetta.
Mitkä ihmeen vieraslajit?
Vieraslajit ovat kasvi- ja eläinlajeja, jotka kulkeutuvat alueelta toiselle ihmisen myötävaikutuksella sellaisten leviämisesteiden, kuten vuoristot tai valtameri, joita lajien ei olisi mahdollista ylittää omin keinoin. Haitallisiksi vieraslajeiksi luokitellaan pieni osa vieraslajeista, jotka menestyvät lisääntymällä ja leviämällä tehokkaasti aiheuttaen merkittävää haittaa alkuperäisille lajeille ja elinympäristöille, ihmisten terveydelle tai taloudelle.
Mitä voit tehdä torjuaksesi vieraslajien leviämistä?
Nyrkkisääntönä vieraslajien torjunnassa on: tunnista – ilmoita – torju!
Vieraslajien torjunnassa on tärkeää saada tunnistettua ja kartoitettua vieraslajien esiintymistä niin taajama-alueilla, kuin perukassakin. Vieraslajien tunnistamiseen voit hyödyntää esim. laji.fi -sivustoa ja heidän oppaitaan. Tämän jälkeen on suositeltavaa asentaa puhelimiin helppokäyttöinen ja innostava iNaturalist -mobiilisovellus, josta on saatavilla sekä Android- että iOS -versio. Mobiilisovelluksessa voit kirjata havaintosi, jakaa ne muiden kanssa sekä tunnistaa havaintoja ja keskustella niistä.
Jos haitallinen vieraslaji on jo päässyt leviämään ja on aiheuttamassa harmia, on olemassa monenlaisia mekaanisia, kemiallisia ja biologisia keinoja niiden aiheuttamien haittavaikutusten torjumiseksi ja vieraslajin hävittämiseksi. Torjuntatoimenpiteet kannattaa kohdistaa niin, että ne ovat mahdollisimman tehokkaat suhteessa käytettävissä oleviin resursseihin. Haitallisen vieraslajin hävittäminen vaatii usein pitkäjänteisiä, sinnikkäitä torjuntatoimia useammankin vuoden ajan. Lisäksi oikea ajoitus on usein valttia.
Mitään vieraslajia ei saa päästää leviämään luontoon. Lisäksi on huolehdittava siitä, ettei haitallinen vieraslaji pääse laajentaman esiintymisaluettaan ja leviämään uusille alueille, joilla sitä ei vielä esiinny!
Torjuntakeinot vaihtelevat lajikohtaisesti, joten tutustu vieraslajit.fi -sivun lajitietokorttien avulla lajikohtaisiin torjuntamenetelmiin mm. lupiinin, kurtturuusun, jättipalsamin ja jättiputkien osalta.
Vinkkejä:
- Meistä jokainen voi omalla toiminnallaan ennaltaehkäistä vieraslajien saapumista. Noudata Vieraslajineuvottelukunnan ohjetta: Älä tuo ulkomaanmatkoilta tuliaisena kasvi- tai eläinlajeja tai tilaa puutarhakasveja ulkomaisesta nettikaupasta.
- Puutarhassa kannattaa suosia alkuperäistä kasvilajistoa.
- Haitallisten vieraslajien torjunnassa keskeistä on, että haitallisen vieraslajin esiintyminen havaitaan mahdollisimman varhain, ennen kuin se on ehtinyt levitä laajalle alueelle. Näin torjunta on helpoiten toteutettavissa ja haitat jäävät vähäisiksi. Ilmoita aina havaintosi haitallisista vieraslajeista.
- Ole huolellinen puutarhajätteen käsittelyssä, ettet vahingossa levitä haitallisia vieraslajeja. Voit myös hillitä siemenlevintäisten vieraskasvien leviämistä katkomalla kukinnot niin, ettei kasvi ehdi siementämään.
Vieraslajikasvien toimitus Ekokympin lajitteluasemille
Lupiineja, kurtturuusuja, jättiukonputkia ja jättipalsameita voi toimittaa veloituksetta Ekokympin lajitteluasemille. Vieraslajikasvit pitää myös lajitella siten, että esim. kukinnot, marjat ja siemenet toimitetaan säkkeihin pakattuna aseman rakennusjätekonttiin. Säkitettyjä vieraslajeja ei saa jättää puutarhajätteen vastaanottoon. Katso tarkemmat lajitteluohjeet ylläolevasta kuvasta ja tarkasta lajitteluasemien aukioloajat aina Ekokympin nettisivuilta, ennen kuin tuot jätteitä.
Ajankohtaiset lajittelu- ja toimintaohjeet löydät Instagramista @vieraslajitveks ja @ekokymppi -tileiltä. Kyseiset sivut löydät myös Facebookista täältä ja täältä.
Lisätietoja vieraslajeista ja niiden torjunnasta antaa Ville Juntunen (ville.juntunen@ekokymppi.fi)
Muita hyödyllisiä linkkejä: