Blogi – Lukuvinkkejä kesään Kuhmon kirjastolaisilta!
Kesän alun kunniaksi kuukauden kirjavinkkinä ei anneta vain yhtä kirjavinkkiä. Tällä kertaa blogissa vinkataan useampia kirjoja, kun kaupunginkirjaston työntekijät kertovat olla omat suosituksensa kesälukemiseksi.
Kirjastolaisten vinkit kesään
Kuva: Sanna Nissinen
Alla olevat vinkit on jaoteltu teeman mukaan, jotta sopivan vinkin löytyminen helpottuisi.
Seuraava vinkit sopivat historiasta kiinnostuneelle:
Törmälehto, Terhi: Taavi (Otava, 2021)
”Kirja kertoo todellisesta ihmisestä, Mannerheim -ristin ritari Taavi Törmälehdosta. Hän karkaa alaikäisenä talvisotaan äiti Ruusan suureksi kauhuksi. Taavi on esimerkillinen ja innokas taistelija sekä talvi- että jatkosodassa monenlaisine temppuineen. Sodan päätyttyä Taavi muuttaa töihin Göteborgiin työskennellen laivatelakalla sodan muistot yhä mielessä. Kirjassa on Taavin lisäksi kaksi sivupäähenkilöä: pikkuveli Veikko ja poikien äiti Ruusa. Jokaisella on aivan omanlaisensa tapa suhtautua maailmaan, nähdä eri puolet siitä. Veikon ja Ruusan kautta Törmälehto kuvaa Taavia, peilaa häntä sukulaisiinsa ja näiden tapaan olla maailmassa. Kirjassa käytetään upeaa kieltä ja sotaromaani on löytänyt aivan uusia ulottuvuuksia ja näköalaoja tässä genressä.”
Kanto, Anneli: Rottien pyhimys (Gummerus 2021)
”Kirja kertoo Hattulan Pyhän Ristin kirkon maalaamisesta ja itse maalareista 1500-luvulla. Maalarit pestaavat ryhmäänsä omituisena pidetyn tytön, Pelliinan, koska hän osaa piirtää. Kesä ja maalausurakka etenee, Pelliina kehittyy mestariksi työssään ja rakastuu toiseen maalariin. Hersyväjuoninen tarina perustuu sekä tunnettuun että kuviteltuun historiaan ja kuvaa kiehtovasti keskiaikaisen kirkon maalaamista sekä kyläyhteisön silmäätekeviä ja rahvasta. Kirja kuvaa myös hienosti keskiaikaista maailmankuvaa ja sisältää filosofisia pohdintoja elämämenosta. Kirjan luettua haluaa omakohtaisesti nähdä Hattulan kirkon kaikki 180 vertauskuvallista maalausta piruista pyhimyksiin.”
Yhdeltä työntekijältämme tuli lista kirjoista, jotka herättelivät pohtimaan omaa elämää:
Lundberg, Sofia:
Punainen osoitekirja (Otava 2018)
Toinen puoli sydäntä (Otava 2019)
Tapaa minut tammen alla (Otava 2020)
Kuin höyhen tuulessa (Otava 2021)
”Mukavia ja koskettaviakin tarinoita, jotka saavat ajattelemaan omaa elämää ja tapaa elää sitä. Ensivaikutelmaltaan kepeitä, mutta toisaalta syvällisiäkin. Tunnelmaltaan lämpimiä ja valoisia kirjoja. Suosittelen mielelläni, mikäli rauhalliset tarinat kiinnostavat. Mielestäni täydellistä kesälukemista!”
Tämä vinkki taas sisältää pohdintaa muun muassa olemassaolosta:
Mercir, Pascal: Sanojen paino (Tammi 2021)
”Simon Leyland on kääntäjä, joka on rakentanut elämänsä sanojen ja kääntämistyön varaan. Hän muuttaa synnyinmaahansa Lontooseen vaikeiden tapahtumien seurauksena Italiassa vietettyjen vuosien jälkeen. Simon myy kustantamon ja vaimo kuolee yllättäen jättäen jälkeensä tyhjiön. Lontoossa päähenkilö alkaa pohtimaan kielen ja sanojen roolia ja taiteen keinoja nykyhetkessä elämiseen. Kirjassa on mukana useita mielenkiintoisia sivuhenkilöitä liittyen kirjoittamiseen ja kääntämistyöhön. Kirja kuvaa hienosti myös Simonin suhdetta aikuisiin lapsiin vaimon kuoleman jälkeen. Kirja sisältää filosofisia pohdintoja olemassaolon tarkoituksesta, ajan kulumisesta, taiteen merkitysestä sekä oman tien löytämisestä elämässä.”
Yksi työntekijä halusi suositella vähän aikaa sitten lukemaansa hyvän mielen kirjaa:
Dean Nicholson: Nalan maailma (WSOY 2021)
”Kesällä on mukavaa lukea iloisia tarinoita, ja eläintarinat ovat usein tällaisia. Kuhmon kirjastosta on ollut keväästä 2021 lainattavana koskettava tosikertomus maailmaa matkaavasta skottimiehestä ja hänen löytökissastaan. Nicholson löysi Bosnian vuoristosta orvon kissan, jonka nimesi Nalaksi. Kaksikon matka on täynnä huvittavia sattumuksia, epätoivon hetkiä ja kohtaamisia eri kulttuureista tulevien kanssa. Kirja kertoo myös lujan siteen muodostumisesta ihmisen ja eläimen välille. Nalan ja Nicholsonin tarinaa voi seurata myös sosiaalisessa mediassa, ja Nala on Nicholsonin julkaisujen ehdoton tähti.”
Ja loppuun kirja, jota kyseisen vinkin antaja ei halua suositella kenellekään:
Nuotio, Eppu: Maggie ja minä (Gummerus 2020)
”Aivan turha ja mitäänsanomaton kirja. Ei nimeksikään historiaa, vaikka niin luulisi (vaihtaisin muuten meillä genreä!). Jos tämän perusteella pitäisi suositella Nuotion kirjoja, en uskaltaisi kenellekään suositella. Päähenkilö ja minäkertoja haahuilee omassa avioliitossaan ja elämässään, tietämättä mitä oikein niillä tekisi. Väliin hypätään näennäisesti historiaan, kertomatta siitäkään juuri mitään. Eivätkä nämä tarinat liity oikeastaan toisiinsa. En suosittele, mutta jos on oikein tylsää, niin voi kai tämän läpi kahlata todetakseen saman, minkä itse totesin. Toki toivon, että joku tähänkin ihastuu ja voi kutsua lempikesälukemisekseen!”
Kuhmon kirjaston väki haluaa myös toivottaa kaikille kuhmolaisille hyvää alkavaa kesää!
Kuhmon kirjasto julkaisee kuukausittain kirjavinkin Kuhmon kaupungin Ajankohtaista-sivuilla, ja se löytyy myös kaupunginkirjaston sivuilta. Haluaisitko lukemisvinkkejä tietyistä aiheista tai pyytää tekemään kirjavinkkauksen aikuisten kirjoista ryhmällesi (esimerkiksi työpaikalle tai yhdistyksen tapaamiseen)? Ota yhteyttä: kaupunginkirjasto@kuhmo.fi
Kuhmon kaupunginkirjastoa voi seurata sosiaalisessa mediassa:
Facebook : Kuhmon kaupunginkirjasto
Instagram: Kuhmon kaupunginkirjasto