Blogi -lukuvinkkejä kesään 2022 kirjastolaisilta!


Kesä ja kirjastolaisten kesälukemisvinkit ovat täällä taas! Kuhmon kirjaston henkilökuntaan kuuluvat kertovat viimevuotiseen tapaan suosituksensa kesälukemiseksi.

Kuvassa ihminen lukee punakantista kirjaa kivimuurilla. Takana järvimaisema ja vieressä nippu kirjoja.

Kesälukemisvinkkejä

Tänä vuonna julkaistu tarina jäi yhdelle kirjastolaiselle mieleen kaihertamaan:

Lansens, Lori: Pitkä tie kotiin (Bazar 2020)(463 s.)

Kirja kertoo pienen viisivuotiaan Sharlan tarinaa äidin hylättyä hänet lähellä asuvan, vanhan Addyn huolehdittavaksi. Rinnalla kerrotaan myös Addyn rankkaa tarinaa lapsuudesta tähän päivään.
Sharla tuo Addylle uusia haasteita ja ilon aiheita sekä laittaa tämän muistamaan ja muistelemaan elettyä elämäänsä. ”Addy-äiti”, kuten Sharla häntä kutsuu, taas saa tytön tuntemaan itsensä hyväksytyksi ja rakastetuksi. Kirjan tarina jäi pitkäksi aikaa mieleeni kaihertamaan, kuitenkin hyvällä tavalla. Se laittoi miettimään elämän raadollisuutta ja ihmisten typeryyttä, mutta myös kauneutta, rakkautta ja hyvyyttä.

Eräässä vinkissä kolmea päähenkilöä yhdistää kirjalöytö:

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa ( Wsoy 2022) (554 s.)

Kirjassa kulkee rinnakkain kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa sekä kolme päähenkilöä: Anna, Zeno ja Konstance. Keskiajalla Konstantinopolissa seurataan orpotyttö Annan ja köyhän nuoren Omeirin kohtaloita. Nykypäivän Idahossa elää Zeno, sotaveteraani ja salaisuuden kantaja. Hän ohjaa kirjastossa lasten näytelmäkerhoa odottamattomin tapahtumin. Tulevaisuudessa Konstance elää avaruusalus Argossa, joka on ollut vuosikymmeniä matkalla kaukaiselle planeetalle. Aluksen kirjasto on nuorelle tytölle aarreaitta, jonka avulla hän pääsee maapallon eri kolkkiin ”ihmelasien” avulla. Kaikkia päähenkilöitä yhdistää vanha kertomus ”Kukkupilvelä”, kirjalöytö muinaisilta ajoilta. Taivaanrannan taa on lumoavaa tarinankerrontaa eri aikakausilta sopien mainiosti kesälukemistoon.

Tämä kirjastolaisen vinkkaama tarina on vinksahtanut ja kepeä:

Stine Pilgaard: Metriä sekunnissa ( Wsoy 2022) (262 s.)

Sympaattisella tavalla vinksahtaneen tarinan kertoja on nuori nainen, jonka mies on saanut töitä kansanopiston opettajana pieneltä paikkakunnalta. Ihmisiin tutustuminen ei suju aivan mutkitta, varsinkaan kun nainen alkaa pitää työkseen paikallislehden kysymyspalstaa. Hän jakaa uusille naapureilleen suorasukaisia elämänohjeita oraakkelimaiseen tyyliin. Nainen itsekin tarvitsisi neuvonantajaa, sillä pienen lapsen vanhemmuus aiheuttaa hänelle monenlaista päänvaivaa. Kepeä tarina herättelee myös vakavamielistä pohdintaa oman paikan löytämisestä yhteisössä.

Lopuksi vinkki uuden dekkarisarjan aloituksesta:

Laura Andersson: Kuolema Kulosaaressa (Otava 2022) (415 s.)

Lili Loimola on palanut Suomeen ulkomailta. Yhdessä miehensä Rikun kanssa he asettuvat Helsinkiin, ja saavat idean tarjota yksityisetsiväpalveluja. Loimoloiden ensimmäinen juttu vie heidät sodasta toipuvan pääkaupungin seurapiireihin. Kaikilla on salaisuutensa, mutta kuka murhasi Aaltokosken palvelijan, Eevan? 1940-luvun Helsingin monet kasvot paljastuvat tässä perinteisessä salapoliisitarinassa.

Lisää kesäistä luettavaa löytyy kirjaston lisäksi Pohjoisen ekirjastosta. Esimerkiksi e-kirja ja -äänikirjapalvelu Ellibsistä löytyy Kirsi Pehkosen suositun Jylhäsalmi-sarjan kirjoja.

Hyvää alkavaa kesää kaikille kuhmolaisille!

Seuraava kirjavinkkiblogi julkaistaan syksyllä. Haluaisitko lukemisvinkkejä tietyistä aiheista tai pyytää tekemään kirjavinkkauksen aikuisten kirjoista ryhmällesi (esimerkiksi työpaikalle tai yhdistyksen tapaamiseen)? Ota yhteyttä: kaupunginkirjasto@kuhmo.fi.

Kuhmon kaupunginkirjastoa voi seurata sosiaalisessa mediassa:
Facebook : Kuhmon kaupunginkirjasto
Instagram: Kuhmon kaupunginkirjasto