Blogi – Kuukauden kirjavinkkinä sotakirjauutuus


Talvisodan päättymisestä tulee tulevana lauantaina (13.3.2021) 81 vuotta. Tämän vuoksi esittelyssä on sotakirjauutuus, jonka tapahtumat kuitenkin sijoittuvat jatkosodan loppuun ja vuoden 1945 asekätkennän aikaan.

Pekka Kämäräinen: Kaukopartiomiehestä asekätkijäksi
(Arain & Nord,2021)

Kansikuva : Mikko Kämäräinen

 

” Kaukopartiomiehestä asekätkijäksi” kertoo kainuulaisesta alikersantista Juho Mäkeläisestä, joka värvätään kaukopartiomieheksi Neuvostoliiton vuoden 1944 suurhyökkäyksen aikaan.

” Ja ihan vappaaehtosesti sinne tapettavaks!’ Kurki jatkaa ihmeissään. Mutta Mäkeläinen on pikaisesti harkinnut asian ja selittää: ’E poijat, ei – eihän sinne ammuttavaksi lähetä. Kaukopartiomiehet on erikoismiehie. Niillä on aena hyvät sapuskat – säilykkeet sun muut ja lomat sieltä soapi joka reissun peällä.” (Kämäräinen 2021, s. 9)

Koulutuksen jälkeen Mäkeläinen toimii vihollislinjojen takana sekä jatkosodassa että Lapin sodassa, ja lopulta hänet värvätään asekätkentäoperaatioon Pohjois- Suomeen. Asekätkentään osallistuminen taas johtaa lopulta ongelmiin viranomaisten kanssa

Teoksessa taistelut rintamalla, ja siellä palvelevat sotilaat, jäävät sivuosaan.  Kämäräinen keskittyy kuvaamaan kaukopartioinnin arkea ja myöhemmin asekätkentää niiden näkökulmasta, jotka tekevät käytännön työn. Toisaalta huomiota saa myös Kämäräisen elämä siviilissä, jossa perhe ja mielitietty Elisa odottavat.

Romaanissa sotilaat esitetään sotakirjallisuudesta tutulla tavalla: rivisotilaan puheessa on selkeästi erottuva murre, jota sitä höystetään kirosanoin, ja ylempi päällystö puhuu muodollisemmin. Hahmot ovat kuitenkin toisistaan erottuvia persoonia, ja kaikki eivät vastaa käsitystä kunnollisista isänmaanystävistä. Myös oman edun tavoittelua nimittäin esiintyy.

Kirjan parhainta antia ovat minimalistiset tunnelmankuvaukset. Vihollisalueella toimimisessa korostuu rauhallisuus rintalinjan toimintaan raakuuteen verrattuna. Toisaalta tarinan kaukopartiomiehet ovat lähes kokonaan eristyksissä muusta maailmasta, ja täten suuriman osan ajasta oman onnensa nojassa. Asekätkentään liittyen taas korostuu salailun ilmapiiri. Asiasta kun ei saa tietää edes oman maan viranomaiset.

Kämäräisen romaani on fiktiota, mutta kuvatut tapahtumat perustuvat kirjailijan mukaan todellisuuteen. Tämä seikka tekee kirjasta mielenkiintoisen: lähes kaikki kerrotut tapahtumat, vaikka eivät sellaisenaan, ovat todella tapahtuneet. Lisäksi kirjan lopussa lyhyt selostus vuosien 1944 – 1945 tapahtumista, jos lukija haluaa tietää romaanin taustoista enemmän.

Kämäräisen teksti on sujuvaa. Toisaalta se ei sisällä pitkiä kuvauksia maisemista tai monisivuisia kuvauksia henkilöistä, vaikka henkilöiden yksityisiäkin ajatuksia tapahtumista paljastetaan. Kirja onkin helppo lukea lyhyessäkin ajassa.

 

Kuhmon kirjasto julkaisee kuukausittain kirjavinkin Kuhmon kaupungin Ajankohtaista-sivuilla, ja se löytyy myös kaupunginkirjaston sivuilta. Haluaisitko lukemisvinkkejä tietyistä aiheista tai pyytää tekemään kirjavinkkauksen aikuisten kirjoista ryhmällesi (esimerkiksi työpaikalle tai yhdistyksen tapaamiseen)? Ota yhteyttä:kaupunginkirjasto@kuhmo.fi.

Kuhmon kaupunginkirjastoa voi seurata sosiaalisessa mediassa:

Facebook: Kuhmon kaupunginkirjasto

Instagram: Kuhmon kaupunginkirjasto