Blogi – Kuukauden kirjavinkkinä selvitys Suomen tanssikiellosta


Kesä on tanssimisen aikaa. Mutta tiesitkö, että Suomessa on ollut tanssikielto? Aiheeseen pureutuvat Marko Tikka ja Seija - Leena Nevala tietokirjassaan ”Kielletyt leikit. Tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888-1948”.

 Marko Tikka ja Seija- Leena Nevala: Kielletyt leikit. Tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888 – 1948

(Atena 2020)

"Kielletyt Leikit" - teoksen kansi,jossa värikuvassa mies ja nainen tanssivat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Lähde:https://atena.fi/kirjat/kielletyt-leikit)

 

Viime sotien aikainen tanssikielto ei estänyt ihmisiä tanssimasta – tansseja vain  piti järjestää  salassa. Tikan ja Nevalan mukaan tanssikielto oli lähes ainutlaatuinen ilmiö maailmassa toisen maailmansodan aikana.

Kyseessä ei kuitenkaan ollut yhtäkkinen valtiovallan päätös, vaan sillä on historialliset juurensa. Teos kertoo kattavasti siitä vuosikymmenten kehityskulusta, jotka lopulta johtivat tanssin kieltämiseen vuoden 1939 aikana. Suhtautuminen tanssiin ja sen eri tyyppeihin vaihteli eri vuosikymmeninä, ja sitä vastustivat eri kansanryhmät herätysliikkeistä poliittisiin piireihin. Eikä tanssikieltoa täysin kumottu heti jatkosodan jälkeen.

Kirjoittajat kertovat myös niistä yhteiskunnassa vallassa olleista käsityksistä, jotka osaltaan selittävät tanssikielteisyyttä, sekä niistä seurauksista, joita kiellon rikkomisesta seurasi. Tikan ja Nevalan teos valottaakin viime vuosisadan vaihteen Suomea sekä sen ihanteita ja todellisuutta. Luonnollisesti myös tanssin historia lieveilmiöineen huomioidaan teoksessa.

Tikan ja Nevalan teksti on sujuvaa selkeää ilman tieteen koukeroista kieltä. Kyseessä on kuitenkin siinä mielessä perinteinen tietokirja, että se ei yritä rakentaa yhtenäistä tarinaa, vaan valottaa ilmiötä monipuolisesti lainausten ja faktojen kertomisen kautta. Kirjaan valitus kuvituskuvat ovat myös mielenkiintoisia: joukossa on muun muassa kuvia ihmisiä eri aikakausilta ja ihmisiltä sekä jopa tanssioppaan kannesta.

”Tarve osoittaa Pohjolan spartalaisuutta saavutti tanssikiellon kaltaisessa asiassa lakipisteensä, jossa oli jo koominen sävy. Kuten Saksassa, ’spartalaiset’ olivat Suomessakin lopulta kyvyttömiä estämään normaalien ihmisten normaalin nautinnonhalun toteuttamista” (Tikka ja Seija 2020,235).

”Kielletyt leikit. Tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888-1948” on voittanut viime vuoden tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon.

(Lähde: Suomen Kirjasäätiö:”Vuoden 2020 Tietokirjallisuuden Finlandia-voittaja”).

 

Kuhmon kirjasto julkaisee kuukausittain kirjavinkin Kuhmon kaupungin Ajankohtaista-sivuilla, ja se löytyy myös kaupunginkirjaston sivuilta. Haluaisitko lukemisvinkkejä tietyistä aiheista tai pyytää tekemään kirjavinkkauksen aikuisten kirjoista ryhmällesi (esimerkiksi työpaikalle tai yhdistyksen tapaamiseen)? Ota yhteyttä: kaupunginkirjasto@kuhmo.fi

Kuhmon kaupunginkirjastoa voi seurata sosiaalisessa mediassa:
Facebook : Kuhmon kaupunginkirjasto
Instagram: Kuhmon kaupunginkirjasto