Blogi- Kuukauden kirjavinkkinä kirjailijan omakohtainen teos


Syksyn ensimmäinen kirjavinkki käsittelee nuoren pojan traumaa, joka seuraa aikuisuuteen.

Antti Rönkä: Nocturno 21:07

(Gummerus 2021)

Kuvassa Antti Rönkän teos"Nocturno 21:07" kuvattuna ruohon päälle asetetulla valkoisella kankaalla. Kuvassa näkyy myös vettä ja puita.

(Kuva Sanna Nissinen. Kirjan kansi: ”Gummerus Kustannus).

Päähenkilö Antin lapsuus loppuu eräänä kesäiltana ensimmäiseen siemensyöksyyn.

”Hän oli kulkenut maailmassa kevyenä ja puhtaana, ollut osa kesäiltaa niin kuin pihan omenapuu. Siitä oli vain tunti. Nyt elämä oli pilalla, hän oli pilannut sen, eikä mikään olisi enää koskaan hyvin.” (Rönkä 2021 8 – 9).

Tämän jälkeen syyllisyys seuraa Anttia aikuiselämään saakka: kiihottuminen ja itsetyydytys ovat sietämättömiä asioita, joista seuraa aina itseviha. Kertojan minäkuva järkkyy, ja myöhemmin käytöksestä tulee itsetuhoista.

Tarinassa luodaan myös kuvaa nuoresta, joka ei sovi paikkakuntansa miehen malliin: lätkän sijaan Antti soittaa pianoa. Hän on hiljainen, ulkopuolisuutta tunteva ja vastaansanomaton poika. Lukija pääsee seuraamaan Antin elämää lapsuudesta aina yliopisto-opintoihin ja aikuisuuteen asti. Aikuisiällä pojasta on tullut kotipaikkakunnaltaan poismuuttanut kirjailija, joka haluaa häpeän loppuvan.

Rönkä kuvaa uskottavasti seksuaalisuuteen liittyvää häpeää sekä vanhempien kömpelyyttä lastensa heräävän seksuaalisuuden edessä. Toisaalta Rönkän teos sijoittuu luontevasti niiden  kuvausten joukkoon, jossa käsitellään miehisyyttä ja miehenä olemista totutusta poikkeavasti.

Kirjailijan teos on omakohtainen. 

(Lähde:  Yle.fi/uutiset:
”Kirjailija Antti Rönkä häpeää lähes kaikissa tilanteissa – masturbointi laukaisi tunteen murrosiässä”).

Täten se on myös osa kasvavaa fiktion joukkoa, jossa kirjailija käsittelee oman elämänsä tapahtumia avoimesti.

Kuhmon kirjasto julkaisee kuukausittain kirjavinkin Kuhmon kaupungin Ajankohtaista-sivuilla, ja se löytyy myös kaupunginkirjaston sivuilta. Haluaisitko lukemisvinkkejä tietyistä aiheista tai pyytää tekemään kirjavinkkauksen aikuisten kirjoista ryhmällesi (esimerkiksi työpaikalle tai yhdistyksen tapaamiseen)? Ota yhteyttä: kaupunginkirjasto@kuhmo.fi

Kuhmon kaupunginkirjastoa voi seurata sosiaalisessa mediassa:
Facebook : Kuhmon kaupunginkirjasto
Instagram: Kuhmon kaupunginkirjasto