Blogi – Kuukauden kirjavinkkinä kiehtova tarina liitonarkun etsimisestä


Tällä kertaa vuorossa on viime vuoden ehdokas Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi

Timo R. Stewart: Valter Juvelius ja Kadonneen arkin metsästys
(Gaudeamus 2020)

(Kansi: Heikki Rönkkö)

”Pidät käsissäsi kirjaa, jonka aihe on erikoinen, ellei peräti outo. Näin olen ainakin kuullut kerta toisensa jälkeen, eikä asiaa oikeastaan näin käy kiistäminen. Miksi edes yrittäisin, sillä juuri epätavallisuus on hyvän seikkailun ytimessä.”

Näin alkaa Timo R. Stewartin tietokirja suomalaisen Valter Juveliuksen yrityksestä löytää Raamatussa kuvattu liitonarkku. 1900-luvun alussa hän uskoi löytäneensä Vanhasta testamentista salakirjoitusta, jonka ratkaisemiseen tällöin maamittarina ja runoilijana toiminut Juvelius syventyi. Hän myös uskoi lopulta ratkaisseen salaisuuden, ja samalla liitonarkun nykyisen olinpaikan. Juvelius jakoi salaisuutensa vain harvojen kesken etsiessään rahoittajia Jerusalemissa tehtäville kaivauksille. Vuonna 1909 monikansallinen ryhmä aloitti työt, ja ryhmä tekikin merkittäviä löytöjä. Kuitenkin kaivaukset loppuivat äkisti pari vuotta myöhemmin paikallisten mellakkaan.

Stewartin kirja on viihdyttävä ja mukaansatempaava lukukokemus. Lukijasta tuntuu, että hän lukisi seikkailukirjaa täynnä vastoinkäymisiä, yllätyksiä ja tarinan henkilöiden nokkeluutta. Teksti on sujuvaa ja selkeää, mikä tietokirjan kohdalla ei ole itsestäänselvyys. Tekstissä on myös siroteltu huumorinpilkahduksia, mitä harvoin näkee suurelle yleisölle suunnatuissa tietokirjoissa. ”Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys” on käynyt läpi tieteellisen arviointiprosessin, jonka vuoksi lukija voi luottaa kerrottujen tietojen paikkansapitävyyteen.

Sterwart taustoittaa runsaasti kirjan tapahtumia, henkilöitä, asioita ja aikakautta, minkä vuoksi lukijalta ei vaadita laajaa taustatietämystä ennen kirjaan tarttumista. Itse Juveliuksen idean ja retkikunnan vaiheiden lisäksi kuvataankin ajattelun historiaa: tieteellisiä ja tavallisen ihmisen näkemyksiä. Toisaalta Stewart myös kertoo retkikunnan työn merkityksestä jälkipolville, mikä lisää teoksen kiinnostavuutta.

Jos lukija haluaa lisää tietoa aiheesta, lisätietoa saa kirjan lopussa olevasta viite- ja lähdeluettelosta. Stewartin teos oli vuonna 2020 ehdokas Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi.

Kuhmon kirjasto julkaisee kuukausittain kirjavinkin Kuhmon kaupungin Ajankohtaista-sivuilla sekä kirjaston sivuilla. Haluaisitko lukemisvinkkejä tietyistä aiheista tai pyytää tekemään kirjavinkkauksen aikuisten kirjoista ryhmällesi (esimerkiksi työpaikalle tai yhdistyksen tapaamiseen)? Ota yhteyttä: kaupunginkirjasto@kuhmo.fi

Kuhmon kaupunginkirjastoa voi seurata sosiaalisessa mediassa:
Facebook : Kuhmon kaupunginkirjasto
Instagram: Kuhmon kaupunginkirjasto