Blogi – Kuukauden kirjavinkkinä jännäriuutuus Ruotsista
Elokuussa illat hämärtyvät, ja vuodenaika onkin otollinen jännityskirjojen lukemiselle! Kuukauden kirjavinkkinä on Elizabeth Norebäckin uutuus, joka vie lukijan keskelle murhamysteeriä. Onko Ruotsin rakastama entinen lapsitähti todella syyllinen miehensä kuolemaan?
Elisabeth Norebäck: Nadia
(Ruotsinkielinen alkuteos: Nadia. Suomentanut Tuula Tuuva-Hietala. Like 2021)
(Kuva: Liken mediapankki, https://mediapankki.otava.fi/like)
Linda Andersson herää leikkauksesta – lukittuna sänkyynsä. Hän istuu ruotsalaisessa Biskopsbergin naisvankilassa tuomiota miehensä kylmäverisestä murhasta. Linda ei kuitenkaan itse usko syyllisyyttään, vaikka muistot kesämökillä vietetystä yöstä ovat hatarat.
Lapsena Linda oli Ruotsin ”Päivänsäde”, suositun laulajan tytär, joka esiintyi äitinsä kanssa. Elämä valokeilassa jatkunut aikuisiälläkin Lindan naitua kuuluisan ruotsalaisen muusikon. Tuomion jälkeen ihmiset ovat kaikonneet ympäriltä, suosio vaihtunut syytöksiin, ja vankilassa tapahtuneen selkkauksen myötä Linda on myös menettänyt kauniin ulkonäkönsä.
Vankilassa Linda ystävystyy Biskopsbergin ”Kuningattareksi” kutsutun naisvangin kanssa. Uusi ystävyys mahdollistaa Lindan paon ja matkan pois Ruotsista uuden henkilöllisyyden turvin. Puolen vuoden päästä hän kuitenkin palaa vakoillakseen siskoaan ja siskon miestä, jonka kanssa Lindalla on ollut suhde avioliittonsa aikana.
”Kirjoituspöydän yläpuolella on kapea, kaltereilla suojattu panssarilasinen ikkuna, jota ei saa auki. Luulin, että näkisin siitä metsät ja pellot, mutta betonimuuri kohoaa korkeuksiin ja peittää näköalan. Täällä minä suoritan elinkautiseni.” ( Norebäck 2021, 29).
”Nadia” on karu kuvaus elämästä naisvankilassa. Ympäristö on väkivaltainen, mutta väkivalta ei ole teoksen keskiössä. Sen sijaan Norebäck keskittyy kuvaamaan ihmismieltä ja sen toimintaa henkisesti raskaissa tilanteissa, ja onnistuu kuvauksessaan mestarillisesti.
Mitä itse asiassa Lindalle on tapahtunut ennen sairaalan sängystä heräämistä paljastetaan lukijalle vähitellen takaumina, ja tällä tavoin Norebäck saa lukijansa vähitellen uppoutumaan tarinaan. Kirjan lopussa on yllätyksellisiä juonenkäänteitä sekä harhaanjohtavia vihjeitä, ja viimeistään ennen loppuratkaisua herää kysymys siitä, kuka oikeasti on murhan takana?
Elisabeth Norebäckin ”Nadia” on teos, joka koukuttaa huomaamatta, ja pitää jännityksessä loppuun asti.
Kuhmon kirjasto julkaisee kuukausittain kirjavinkin Kuhmon kaupungin Ajankohtaista-sivuilla, ja se löytyy myös kaupunginkirjaston sivuilta. Haluaisitko lukemisvinkkejä tietyistä aiheista tai pyytää tekemään kirjavinkkauksen aikuisten kirjoista ryhmällesi (esimerkiksi työpaikalle tai yhdistyksen tapaamiseen)? Ota yhteyttä: kaupunginkirjasto@kuhmo.fi
Kuhmon kaupunginkirjastoa voi seurata sosiaalisessa mediassa:
Facebook : Kuhmon kaupunginkirjasto
Instagram: Kuhmon kaupunginkirjasto