Blogi – Kuukauden kirjavinkkinä arkkitehdin tarina


Kuukauden kirjavinkkinä on tarina ensimmäisestä merkittävästä suomalaisesta arkkitehtinaisesta, ”, Olivia Mathilda Lönninstä, eli ”Wivistä”.
Tämän kertainen kirjavinkki paljastettiin keskiviikkona 21.4.2021 Kohdataan Kuhmossa - virtuaalitapahtumassa, mutta alla vinkki on luettavissa kokonaisuudessaan.

Pirkko Soininen: Valosta rakentuvat huoneet

Kuvassa "Valosta rakentuvat huoneet-teoksen kansi

(Bazar 2021)

Teos yhdistää faktaa ja fiktiota, ja se kuvaa tapahtumia vuosien 1879 – 1945 välillä, aina Olivian lapsuudesta uran loppupuolelle asti. Tarinassa luodaan kuva naisesta, joka piti tilojen piirtämisestä lapsesta asti. Niin paljon, että suunnitteli oman leikkimökkinsä. Olivian elämää käsitellään hänen uransa kautta aina opiskeluajoista alkaen sen huippuhetkiin ja lopulta hiipumiseen asti.

Kirjassa päähenkilö toteaa uransa loppupuolella:

” Olin totisesti näyttänyt, monen monituista kertaa. Olin näyttänyt niille, jotka epäilivät, jotka eivät uskoneet, että nainen voisi koskaan piirtää mitään niin tärkeää kuin rakennuksia. Kyllähän naiset saattoivat piirtää muotokuvia ja asetelmia, kaikkea harmitonta ja esteettistä. Mutta että nainen piirtäisi oikean rakennuksen, eihän se ollut mahdollista”. ( Soininen 2021, s.7)

Olivia on päättäväinen, vaikka välillä hänkin kokee epävarmuutta valinnoistaan. Soinisen kuvaama 1800 – 1900-luvun vaihteen Suomi on kaksinaismoralistinen, ja yhteiskunnassa vallitsevat normit siitä, mikä on naisille sopivaa. Toisaalta, vaikka maailma kuvataan miehisenä, kirjoittaja kertoo Olivian saaneet myös tukea uralleen merkittäviltä miehiltä. Vastaavanlaiset, Olivian ja ajan elämää täydentävät, yksityiskohdat tarinassa saavat aikakauden Suomen näyttämään värikkäämmältä kuin lukija voi ehkä  ennalta aavistaa. Elämän ja yhteiskunnan eri puolien kuvaus onkin yksi kirjan parhaista puolista.

Teoksessa kuvataan myös Olivian yksityiselämän käänteitä iloineen ja suruineen, kuten vaikeaa suhdetta äitiin ja läheistä suhdetta toiseen uranaiseen Hanna Parviaiseen. Soinisen luo kuvan monin tavoin ristiriitaisesta naisesta, jolle perhe on tärkeä, vaikka hän ei omaansa perustanut, ja joka on samalla kosmopoliitti ja kotinsa rauhassa viihtyvä arkkitehti.

Soinisen teksti on helppolukuista tekstiä. Vaikka kirjassa tehdään välillä isojakin hyppyjä ajassa eteenpäin, tapahtumien kronologisuus alun jälkeen mahdollistaa tarinan seuraamisen ongelmitta. Toisaalta tarinan kertominen yksittäisinä välähdyksinä nostaa juuri Olivian  eri elämän käänteet esille. Kirja käsittelee päähenkilön elämää yli kuudenkymmenen vuoden ajalta, ja tämä kerrontatapa tiivistää tarinaa.

”Valosta rakentuvat huoneet” sopii erityisesti niille, jotka pitävät historiasta ammentavista ja vahvoista naisista kertovista tarinoista.
Kirjan lopussa on kronologia, josta lukijalle selviää minne Olivia on suunnitellut rakennuksia.

Lisätietoa Olivia Lönnista löytyy Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kansallisbiografia-sivuilta  nimellä ”Lönn, Wivi (1872 – 1966)”.

Kuhmon kirjasto julkaisee kuukausittain kirjavinkin Kuhmon kaupungin Ajankohtaista-sivuilla, ja se löytyy myös kaupunginkirjaston sivuilta. Haluaisitko lukemisvinkkejä tietyistä aiheista tai pyytää tekemään kirjavinkkauksen aikuisten kirjoista ryhmällesi (esimerkiksi työpaikalle tai yhdistyksen tapaamiseen)? Ota yhteyttä: kaupunginkirjasto@kuhmo.fi

Kuhmon kaupunginkirjastoa voi seurata sosiaalisessa mediassa:
Facebook : Kuhmon kaupunginkirjasto
Instagram: Kuhmon kaupunginkirjasto