Blogi – Kuukauden kirjavinkkinä ajankohtainen klassikko


Ystävänpäivän kirjasuosituksena on James Herriotin "Kaikenkarvaiset ystäväni". Tämän kirjavinkin myötä Kuhmon kirjastoväki haluaa toivottaa kaikille kuhmolaisille hyvää ystävänpäivää!

James Herriot: Kaikenkarvaiset ystäväni

(Suuri suomalainen kirjakerho,1974)

(Englanninkielinen alkuteos: All Cretures Great and Small, suomentanut Heidi Järvenpää)

Kansi: Kosti Antikainen

Herriotin ”Kaikenkarvaiset ystäväni” voi olla monelle tuttu ainakin nimenä. Yle on esittänyt vuodenvaihteessa uuden tulkinnan televisiosarjasta, joka perustuu juuri tähän Herriotin esikoisteokseen.

”Kaikenkarvaiset ystäväni” kertoo Herriotin eläinlääkäriharjoittelijana viettämästä ajastaan Yorkshiressa, Englannissa.  Työssä ja vapaa-ajallaan hän kohtaa erilaisia, joskus omalaatuisiakin, ihmisiä eri yhteiskuntaluokista. Lisäksi Herriotin kohtaamat eläimet ovat joskus todellisia persoonia.

Herriot työskentelee apulaisena paikalliselle eläinlääkärille Siegfried Farnonille Työ ei ole sellaista, kun hän on opiskeluaikoina kuvitellut: se on likaista ja raskasta, mutta väliin mahtuu myös ilon hetkiä. Vähitellen Herriot rakastuu Yorkshireen, ja ihmisetkin vähitellen hyväksyvät uuden eläinlääkärin.

”En haluaisi kokea kovin monta samanlaista tilannetta kuin tänään, mutta ei kai eläinlääkärin työ olekaan aina tällaista. ’No, ei ihan’, Farnon vastasi, ’mutta koskaan ei voi tietää, mihin joutuu. Tämä on lystikäs ammatti. Se tarjoaa harjoittajalleen ainutlaatuisia tilaisuuksia käyttäytyä naurettavasti.” (Herriot 1974, s. 35).

 Keskustelu Herriotin ja Farnonin välillä tuo esille yhden kirjan puolen: se on täynnä humoristisia kohtaamisia niin eläinten kuin ihmisten kanssa. Toisaalta kirjassa on myös hellyttäviä eläimiin liittyviä hetkiä sekä draamaa ja romantiikkaa. Herriotin teos saakin lukijan välillä hykertelemään, välillä huokaisemaan ihastuksesta ja välillä kokemaan muitakin tunteita.

Yorkshiren kuvaus tuo mieleen kaikki televisiota tutut maaseutukuvaukset vanhoine taloineen, vihreine maisemineen ja pubeineen. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1930-luvun lopulle ennen toista maailmansotaan, ja kirjassa onkin vanhan ajan nostalgiaa. Toisaalta Herriot ei halua lukijan ajattelevan, että ennen kaikki oli paremmin, mikä käy ilmi hänen kuvatessaan työtään.

Jos pidät Englannin maaseudulle sijoittuvista tarinoista, ja kaipaat luettavaksi lämminhenkisen, huumorilla höystetyn teoksen, kannattaa tarttua Herriotin esikoiseen. Ja jokainen, joka joskus on ollut harjoittelija, voi samaistua nuoreen eläinlääkäriin: saadut ohjeet voivat olla joskus ristiriitaisa, ja vaihtua tilanteesta toiseen.

Kuhmon kirjasto julkaisee kuukausittain kirjavinkin Kuhmon kaupungin Ajankohtaista-sivuilla. Haluaisitko lukemisvinkkejä tietyistä aiheista tai pyytää tekemään kirjavinkkauksen aikuisten kirjoista ryhmällesi (esimerkiksi työpaikalle tai yhdistyksen tapaamiseen)? Ota yhteyttä: kaupunginkirjasto@kuhmo.fi

Kuhmon kaupunginkirjastoa voi seurata sosiaalisessa mediassa:

Facebook : Kuhmon kaupunginkirjasto

Instagram: Kuhmon kaupunginkirjasto