Blogi – Kirjavinkkiblogissa haastateltavana kuhmolainen retkeilykirjailija
Luonto on tärkeä osa kuhmolaista identiteettiä. Se on myös tärkeä inspiraation lähde kirjailija Jouni Laaksoselle. Hänen uusin retkeilyoppaansa ”Talviretkeilijän opas” (SKS Kirjat) julkaistiin syyskuussa.
Kirjavinkkiblogi haastatteli Laaksosta kirjoittamistyöstä ja kirjastosuhteesta julkaisun aattona.
Kuva: Jouni Laaksosen oma kokoelma.
Miten diplomi-insinööristä tuli tietokirjailija ja vapaa toimittaja
Nykyisin Jouni Laaksonen tunnetaan tietokirjailija ja vapaana toimittajana. Vuonna 1997 hän kuitenkin suunnitteli Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa teiden pohjaratkaisuja, ja huomasi kaipaavan muutosta. Laaksonen tajusi nauttivansa kirjoittamisesta, kun hän eräoppaaksi opiskellessaan oli harjoittelijana Suomen luonto -lehdessä. Tuolloin myös alkoi ura vapaana toimittajana. Retkeilyopaskirjoja tekevä tietokirjailija Laaksosesta taas tuli, kun hän alkoi keskustella kokeneen kustannustoimittaja Seppo J. Partasen kanssa autiotuvista. Kaksikon teos ”Autiotuvat – Pohjois-Suomen tuvat ja tarinat” (Edita) julkaistiin 2002.
Ideat kirjoihinsa Laaksonen saa useimmiten luonnossa, tai illalla sängyssä unta odotellessa. Idea jalostuu suunnitelmaksi, jonka hän esittelee kustantajalle. Jos kustannussopimus tietokirjasta syntyy, kirjaa tehdään retkeilyjuttujen ja -luentojen ohessa. Tausta-aineistona kirjoille ja lehtijutuille toimivat omilta retkiltä saadut kokemukset, mutta kirjoittaminen vaatii myös laajan kirjallisen aineiston läpikäymistä sekä internetin hakupalveluiden, kuten karttapalveluiden, tutkimista.
Tuleva dekkarikirjailija?
Uuden retkeilyoppaan jälkeen kirjoittamistyöt eivät Laaksoselta lopu, sillä ensi vuonna julkaistaan Karttakeskuksen kustantama teos erämaista, ja keväällä 2024 Minerva julkaisee Kainuun ja Koillismaan retkeilyoppaan.
Kysyttäessä voisiko Laaksonen kirjoittaa tulevaisuudessa kirjoittaa myös fiktiota seuraa yllätys: ” Minulla oli yhtenä vuonna tilaisuus Suomen kulttuurirahaston Kainuun rahaston apurahalla keskittyä muutama kuukausi täysipainoisesti fiktion kirjoittamiseen – -.” Suunniteltua dekkaria hän sai kirjoitettua noin kolmasosakirjan verran. Tietokirjahankkeiden takia fiktiolle ei ole toistaiseksi ollut enempää aikaa.
Laaksonen ei kuitenkaan osaa vastata kysymykseen siitä, mitä tekisi, jos ei kirjottaisi työkseen. ”Vaikea kysymys! Muistan, kun jo lukiossa joillekin kavereilleni ammatinvalinta oli selvä. – – Minulle oli lukioikäisenä täysin epäselvää, mitä haluaisin elämässäni tehdä”. Korkeakouluopintojen jälkeen rakkaus luontoon vei hänet kuitenkin retkeilystä kirjoittamisen polulle. Ehkäpä tulevaisuudessa kesken jäänyt dekkarikin julkaistaan?
Kirjastojen tärkeys
Haastattelun lopuksi Laaksonen kertoo kirjastosuhteestaan ja antaa lukuvinkkinsä syksyyn.
Laaksonen muistelee saaneensa ensimmäisen kirjastokorttinsa alakouluikäisenä Vantaan kirjastoihin. Alueen kirjastoista Tikkurilan kirjasto oli hänelle tärkein. Paras kirjastomuisto taas syntyi työmatkalla: ”Muistan edelleen vahvasti, miten tuolloin kahdeksanvuotiaan esikoisen silmät loistivat, kun hän näki Turun kirjaston Aku Ankka -kirjat. Hyllymetreittäin Don Rosaa ja muita herkkuja.”
Kirjaston palvelut ovat Laaksoselle tärkeitä. Kuhmon kirjastosta, mutta myös seutu- ja kaukolainoina, hän lainaa runsaasti niin romaaneja kuin tietokirjojakin. Netistä löytyvää Kainet -verkkokirjastoa hän hyödyntää tutkiessaan, miten kiinnostavia teoksia on saatavilla. Viddlasta Laaksonen on katsonut joitakin elokuvia, ja Ellibs ja Overdrive -kirjapalveluihin hänen pitäisi omien sanojensa mukaan tutustua.
” Ja on mahtavaa, että Suomessa on järjestelmä, jonka kautta kuka tahansa voi vaivatta ja kustannuksitta lukea teoksiani”, Laaksonen hehkuttaa.
Lukuvinkkinä Laaksonen luettelee esimerkkejä lempikirjailijoistaan: Seppo Jokinen, Donna Leon, Reginald Hill, Jeffrey Archer, Ken Follettin historialliset romaanit ja Brandon Sanderson. Lisäksi hän odottaa jatkoa Mikko Kamulan ”Metsän kansa” -sarjaan. Viimeisenä hän vinkkaa, että Kuhmon kirjastossa ikkunoiden alla tietokirjauutuuksia kannattaa aina käydä tutkimassa. Sieltä nimittäin löytyy usein kiinnostavia teoksia.
Jos haluat tietää mitä muuta Laaksonen on kirjoittanut, esittely kirjoista löytyy täältä.
Seuraava kirjavinkkiblogi julkaistaan joulukuussa. Haluaisitko lukemisvinkkejä tietyistä aiheista tai pyytää tekemään kirjavinkkauksen aikuisten kirjoista ryhmällesi (esimerkiksi työpaikalle tai yhdistyksen tapaamiseen)? Ota yhteyttä: kaupunginkirjasto@kuhmo.fi.
Kuhmon kaupunginkirjastoa voi seurata sosiaalisessa mediassa:
Facebook : Kuhmon kaupunginkirjasto
Instagram: Kuhmon kaupunginkirjasto