Blogi – Kirjavinkkiblogi haastattelee kuhmolaista dekkaristia


Kuhmo on monen kirjailijan kotipaikka. Yksi heistä on dekkarikirjailija Timo Kyllönen, jolta on tähän mennessä ilmestynyt kaksi Suomeen sijoittuvaa teosta. "Aava" julkaistiin 2019, ja "Quadro" vuotta myöhemmin.

Kirjaston kirjavinkkiblogi jutteli Kyllösen kanssa kirjoittamisesta ja hänen kirjastosuhteestaan alkusyksystä.

Kuvassa haastateltu kirjailija Timo Kyllönen taustanaan puita.

Kuva:Timo Kyllösen oma kokoelma.

Kirjoittamisen innostavuus ja kiinnostavuus

 

Kyllönen on kirjoittanut työkseen koko aikuisiän, mutta ”Aavan” kirjoittamisprosessin myötä hän huomasi luovan kirjoittamisen rentouttavan vaikutuksen. Kirjojen kirjoittaminen ei ole tähän mennessä ollut Kyllösen päivätyö. Kuitenkin kirjoittamien on hänelle omien sanojensa mukaan kiinnostava ja erittäin innostava harrastus. Haaveissa on kuitenkin mahdollisuus omistautua seuraavan kirjan kirjoittamiseen täyspäiväisesti. ”Se, tuleeko tällaista mahdollisuutta koskaan, on arvoitus itsellenikin”, Kyllönen toteaa.

Tällä hetkellä Kyllöselle ei ole työn alla uutta romaania, mutta aloitettuja kirja-aihioita on kuitenkin hautumassa. Edeltävien romaanien kohdalla aikaa idean syntymisestä kirjan painamiseen meni vajaan vuoden. Tähän prosessiin kuuluu kirjoittamisen lisäksi taustatyö, johon Kyllönen käytti ”Quadron” kohdalla joitakin kymmeniä tunteja. Hän myös pitää taustatyötä tärkeänä osana kirjoitustyössään.

Tähän mennessä Kyllönen on julkaissut kaksi dekkaria, mutta Kyllönen voisi kirjoittaa muunlaisiakin kirjoja ehkä eräkirjoja lukuun ottamatta. Sen sijaan hän on kiinnostunut kristillisen fiktion kirjoittamisesta. Kyllösen mukaan ”se olisi kiehtova, mutta myös äärimmäisen haastava genre”.

Kuinka paljon kirjailijalla ja valokuvaajalla onkaan yhteistä?

 

Kyllösen kirjoissa tärkeässä on ammattivalokuvaaja Matias Virta, joka työskentelee lehdelle. Vaikka Kyllönen on työskennellyt toimittajana muun muassa paikallislehti Kuhmolaisessa, Virran identiteettiä ei dekkaristin menneisyys määritellyt. Tosin Kyllönen myöntää, että omalla taustalla oli vaikutusta tapahtumaympäristön lisäksi hahmon identiteetin valintaan. Alan tuntemus helpotti ideointia ja kirjoittamista. Ennen kaikkea päähenkilön sijoittamien lehtimaailmaan johtui kuitenkin siitä, ettei Kyllönen halunnut kirjoittaa perinteistä poliisidekkaria.

Matias Virtaa kuvataan myös luontoihmiseksi, joka kaipaa kaupungista erämaahan. Kyllönen kertoo itsekin pitävänsä luonnossa liikkumisesta, ja arvelee tämän seikan yhdistävän monia suomalaisia. Muita yhdistäviä tekijöitä Virran ja Kyllösen välillä ei kuitenkaan tämän haastattelun aikana ilmennyt. ”Ehkä minun täytyy tutustua paremmin Matias Virtaan, jotta osaan kertoa enemmän meitä yhdistäviä asioita” .Jäämme jännityksellä odottamaan, tarkoittaako tämä ajatus uusia Matias Virta -dekkareita.

 

 Suhteesi kirjastoon?

 

Haastattelun lopuksi Kyllönen vastasi kolmeen kirjastoaiheeseen kysymykseen ja antoi lukuvinkkinsä syksyyn.
Kysymys: Milloin sait ensimmäisen kirjastokorttisi ja minkä kirjaston se oli?
Vastaus: Alakouluikäisenä. Kuhmon kaupunginkirjaston pahvinen kortti.
(Vanhemmat lukijat ehkä muistavat, että Kuhmon kirjastossa on ollut käytössä muun muassa harmaita ja sinisiä pahvisia kirjastokortteja).

Kysymys: Paras kirjastoon liittyvä muistosi?
Vastaus: Seikkailut lastenosastolla tyttären kanssa, kun hän oli pieni.

Kysymys: Kuinka tärkeäitä kirjaston palvelut ovat sinulle ja mitä palveluja käytät?
Vastaus: Kirjaston palvelut ovat tärkeitä: lainaan kirjoja, käytän verkkopalvelua ja olen kokeillut myös Viddlaa (Kainet-kirjastojen verkkopalveluiden kautta käytettävä elokuvien lainauspalvelu).

Lopuksi Kyllönen suosittelee lukemaan Francine Riversin teoksen ”Vapauttava rakkaus.” Kuhmossa kirjan voi löytää aikuisten romaanien puolelta hyllyluokasta 84.141.

Kuhmon kirjaston kirjavinkkiblogi ilmestyy jatkossa neljä kertaa vuodessa. Seuraava julkaistaan joulukuussa, ja kuten viime vuonnakin, annetaan vinkkejä jouluun. Haluaisitko lukemisvinkkejä tietyistä aiheista tai pyytää tekemään kirjavinkkauksen aikuisten kirjoista ryhmällesi (esimerkiksi työpaikalle tai yhdistyksen tapaamiseen)? Ota yhteyttä: kaupunginkirjasto@kuhmo.fi

Kuhmon kaupunginkirjastoa voi seurata sosiaalisessa mediassa:
Facebook : Kuhmon kaupunginkirjasto
Instagram: Kuhmon kaupunginkirjasto