Blogi – Joululukemista aikuisille : huumoria kotimaasta ja ulkomailta


Joulun pyhät ovat tulossa, ja monet kaipaavat lukuvinkkejä erityisesti tähän aikaan vuodesta. Alla on esitelty kaksi uutuuskirjaa humoristeilta.

blogikirjat

Tuomas Kyrö: En juhli, Mielensäpahoittaja
(Werner Södeström Osakeyhtiö, 2020)

Kyrön Mielensäpahoittaja -kirjasarja viettää juhlavuotta, sillä ensimmäisestä kirjan ilmestymisestä on kulunut kymmenen vuotta.

Mielensäpahoittajan ajatuksia kuultiin ensimmäisen kerran radio-ohjelmassa. Kuten päähenkilö itse kuvaa alkuaikoja:
Sitten jouduin itse kirjaan. Herra kirjailija Kyrö teki radio-ohjelman, jossa muka minun kuuloiseni henkilö valitti asioista. Kyllä en valita. Ehdotan korjauksia.

Juhlan kunniaksi juhlasankari vastaa teoksessa ”En juhli, Mielensäpahoittaja” lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Tai kuten päähenkilö itse toteaa:
Nyt kävi niin, että herra kirjailija Kyrö tilasi, taas minulta kysymättä, mielipahoja kansalaisilta ja lähetti ne minulle atk-viesteinä sekä postikortteina. Ei nuorisolainen jaksa omia töitään tehdä.

Kuten aina, Mielensäpahoittajan kommentit ovat Kyrön huumorin ydin. Kertoja vastaa lukijoiden kysymyksiin vakavuudelle, ja yksittäinen lause tai kommentti saa hymyn lukijan huulille. Mielensäpahoittaja kommentoi tuttuun tapaan maailmanmenoa sekä ihmisiä ympärillään – ja tällä kertaa myös kysyjiä. Toisaalta kertoja on myös tarkkanäköinen huomioissaan. Lukija saa itse päättää, onko hän Mielensäpahoittajan kanssa samaa mieltä vai ei. Uuden näkökulman huumoriin tuo lukijoiden lähettämät kysymykset – joista osa selkeästi pilke silmäkulmassa lähetettyjä.
Ps. Kirjan viimeisellä aukealla on luettelo siitä, missä kaikessa Mielensäpahoittaja on ollut mukana!

 

Kay, Adam: Kolme yövuoroa jouluun on. Nuoren lääkärin jouluiset päiväkirjat
(Suomentanut Ari Jaatinen. Art House,2020)

Adam Kay on brittiläinen koomikko, joka kertoo kirjassaan ”Kolme yötä jouluun on. Nuoren lääkärin jouluiset päiväkirjat” ajastaan lääkärinä. Hän on koonnut teokseen päiväkirjamerkintöjä niiltä joulun ajoilta, jolloin hän on työskennellyt eri sairaaloissa. Kirja on huumoriteos, mutta lukija voi samalla kurkistaa brittiläiseen elämänmenoon ja jouluperinteisiin sekä oppia paljon lääketieteellisiä termejä.

Adamsin kirja saa lukijan hihittämään kirjan alkusivuista lähtien. Kirjoittaja kertoo muun muassa kustantajan huolista kirjaan liittyen, jonka vuoksi Adams on päätynyt hyvin luovaan ratkaisuun kirjan henkilöitä nimetessään. Kirjoittajan huumori on välillä hyvin mustaa, kun hän kertoo kohtaamistaan kollegoista, potilaista ja tapahtumista sairaalassa ja sen ulkopuolella. Myös Adamsin omat kommellukset paljastetaan, ja lukija kokee välillä todellista myötähäpeää. Kirja sopiikin erittäin hyvin stand up – komedian ystäville luettavaksi.

Kirjassa kuvataan myös ällöttäviä, surullisia sekä järkyttäviä asioita sairaalassa työskentelystä. Kuitenkin Adams ystävällisesti varoittaa lukijaa, kun hän käsittelee ehkä järkyttävintä asiaa koko kirjassa. Huumorin lisäksi kirjan parasta antia onkin se, että se saa lukijan pohtimaan.

Lukijan kannattaa myös lukea huolellisesti alaviitteet, koska niistä löytyy kaikenlaista mielenkiintoista lisätietoa.

Lopuksi Kuhmon kirjastoväki haluaa toivottaa hyvää joulunodotusta kaikille kuhmolaisille.

Haluaisitko lukemisvinkkejä tietyistä aiheista tai pyytää tekemään kirjavinkkauksen aikuisten kirjoista ryhmällesi (esimerkiksi työpaikalle tai yhdistyksen tapaamiseen)? Ota yhteyttä: kaupunginkirjasto@kuhmo.fi