Blogi – Alkuvuoden uutuuksia kirjastossa


Uusi kirjavuosi näkyy myös uusina kirjoina kirjastossa! Kirjaston kirjavinkkiblogissa vinkataankin kolmea alkuvuoden uutuutta: kolmen naisen tarinaa sota-ajan Pariisissa, perheillallisen jälkeistä murhamysteeriä sekä eron jälkeistä hapuilua.

Kuvassa pidetään kädessä kirjaa, takana kuusia ja vettä.

 

Fiona Valpy: Rue Cardinalen ompelijattaret (Otava 2023) (302 s).

Suomentaneet Lauri Sallamo ja Heidi Tihveräinen
(The Dressmaker’s gift)

Harriet Shaw matkustaa vuonna 2017 Pariisiin mukanaan valokuva, jonka hän on löytänyt nuorena edesmenneen äitinsä tavaroista. Harrietilla on viimein mahdollisuus selvittää kuvassa olevien kolmen nuoren naisen tarina. Ja myös se, kuka hän itse on.

Kaikki kolme naista työskentelevät pariisilaisessa muotitalossa toisen maailmansodan aikana. Natsimiehityksen aikana jokainen heistä kuuluu vastarintaliikkeeseen, ja tehnyt valinnat heijastuvat tulevien sukupolvien elämään.
Valpyn romaanin punaisena lankana on toivo. Kahdessa aikatasossa etenevä tarina kertoo ihmisten elämänjanosta terrorin ja väkivallan keskellä. Ja vaikka kauheuksien kokeminen synnyttää ylisukupolvisen trauman, voi sen voittaa.

Tämä kunnianosoitus Ranskan vastarintaliikkeen naisille sopii erityisesti niille, jotka ovat kiinnostuneet toisen maailmansodan naiskohtaloista.

Shani Laperi: Viimeinen perheillallinen (Otava 2023) (352 s).

(Not a Happy Family)
Suomentanut Paula Takio

Mertoneiden sisarukset Dan, Catherine ja Jenna, poistuvat kesken perheen riitaisan pääsiäisaterian.
Myöhemmin heidän vanhempansa löytyvät raa’asti murhattuna.
Jokaisella sisaruksella on näyttää olevan motiivi: ovathan he saamassa mittavan perinnön, ja jokainen heistä inhoaa isäänsä. Jokaisen alibi murhayölle on myös hatara.

Mutta Laperi esittelee lukijalle muitakin murhaajaehdokkaita perheen lähipiiristä – kuka on siis lopulta syyllinen?

”Viimeinen perheillallinen” on nopeasti ahmittava murhamysteeri, joka onnistuu heittämään epäilyksen varjon jokaisen potentiaalisen murhaajan ylle. Viihdyttävää luettavaa esimerkiksi pääsiäisen pyhäpäiviin.

Katja Lahti: Ei mitään vakavaa (Tammi 2023)(288s).

Julia on keski-ikäinen perhekeskeinen nainen, jonka avioliittoa ei terapia pelasta. Avioero laitetaan vireille netistä löytyvällä kaavakkeella.

Asumusjärjestely sovitaan ex-miehen ehdotuksesta ruotsalaisen linnunpesä -mallin mukaisesti: Osan ajasta Julia asuu lastensa kanssa perheen entisessä kodissa. Osan ajasta hän taas elää yksiössä opetellen sinkkuelämän sääntöjä, selaten Tinderistä itselleen matchia ja harjoitellen sanoittamaan tunteensa.

Kuten usein vastaavissa tarinoissa, tasapaino elämään löytyy vastoinkäymisten jälkeen.
Katja lahti kertoo vetävästi, mustalla huumorilla sävyttäen, erosta ja sen seurauksista.

Seuraava kirjavinkkiblogi julkaistaan kesän korvalla. Haluaisitko lukemisvinkkejä tietyistä aiheista tai pyytää tekemään kirjavinkkauksen aikuisten kirjoista ryhmällesi (esimerkiksi työpaikalle tai yhdistyksen tapaamiseen)? Ota yhteyttä: kaupunginkirjasto@kuhmo.fi.

Kuhmon kaupunginkirjastoa voi seurata sosiaalisessa mediassa:
Facebook : Kuhmon kaupunginkirjasto
Instagram: Kuhmon kaupunginkirjasto