Arjen rutiinit ovat tärkeitä perheessä myös kesällä – yhteisöllisyys voi olla digitaalista


Kesä ja kesälomat tuovat muutoksia monen perhearkeen. Arjen ympäristötkin voivat vaihdella matkojen, leirien, mökkien ja mummoloiden myötä. Arkipäivien hallinta ja tutut rutiinit on kuitenkin hyvä säilyttää läpi lomakauden. Mikäli arjen rutiinit hajoavat perheessä ja omat keinot meinaavat loppua, tukea on saatavilla.

EHYT ry:n pelikasvatuksen koulutussuunnittelija Krista Schulman muistuttaa ehkäisevän päihdetyön TEEMA -uutiskirjeessä, että vanhempien on tärkeää kunnioittaa lasten ja nuorten tapoja pitää yhteyttä ystäviinsä loma-aikoinakin. Tärkeintä on luoda yhteiset pelisäännöt niin päivärytmiin, päivän sisältöön kuin digilaitteiden käyttöönkin. Tutut rutiinit tuovat turvallisuuden ja välittämisen tunnetta.

Digilaitteita hyödyntäen lapset ja nuoret voivat käyttää pelialustoja sekä sosiaalista mediaa ja tuntea näin tärkeää yhteisöön kuulumisen tunnetta. Huoltajien on kuitenkin huolehdittava, että kesästä tulee mukava kaikille, eikä joku yksittäinen toiminto vie suhteettoman paljon aikaa elämän muilta osa-alueilta. Säännöllinen ateriarytmi, riittävä uni, päivittäinen liikkuminen, mielekäs harrastaminen ja hyvät ihmissuhteet ovat elämän peruspilareita.

Täydellisiä kasvatusohjeita ei ole, mutta voit saada vinkkejä blogista Huolestuttaako nuoren puhelimenkäyttö? Myös omalla esimerkillä on suuri vaikutus lasten kasvuun, kehittymiseen ja käyttäytymiseen.

Olemalla aidosti kiinnostunut lasten ja nuorten elämästä, heidän kanssaan keskustelemalla, kuuntelemalla, kertomalla turvallisuuteen ja turvallisuuden tunteeseen liittyvistä asioista sekä rajoja asettamalla, perheen arjesta tulee selkeämpää ja mukavampaa. Näillä menetelmillä myös digiympäristöstä voi tehdä lapselle ja nuorelle turvallisempaa. Voit lukea aiheesta enemmän blogista Turvallisuutta somehaasteiden maailmassa – vinkkejä vanhemmille.

Pause-hanke järjestää Kesä, loma, puhelin ja pelaaminen -webinaarin torstaina 27.6.2024 klo 18.00–19.00. Tilaisuudessa paneudutaan tilanteisiin, joissa koulu ei rytmitä arkea. Samalla pääset tutustumaan Pausen työvälineisiin nuorten digitaalisen hyvinvoinnin tukemiseksi. Webinaari on maksuton. Ilmoittautuminen ja lisätiedot tästä linkistä.

Jos perheesi tarvitsee tukea aktiivisemman arjen toteuttamiseksi, kaupungin liikuntaneuvonta toimii tukenanne.

Mikäli perhetilanne haastaa ja voimavarat hiipuvat, Kainuun hyvinvointialueen perhettä tukevat toiminnat ovat varhaisen tuen ja avun palveluja, joihin voi ottaa aina matalalla kynnyksellä yhteyttä.

Mukavaa kesää!