Altistumismahdollisuus Kuhmossa


Jyväskylässä on todettu 16.7.2021 positiivinen koronatestitulos henkilöllä, joka lomaillut Kuhmossa. Altistumispaikoissa olleita henkilöitä pyydetään tarkkailemaan omaa oloaan ja hakeutumaan koronatesteihin hyvin matalalla kynnyksellä.

Mahdolliset altistumispaikat Kuhmossa

Kuikan kämppä 14. – 15.7.2021: yöpyminen, ruokailu klo 9 – 10 sekä klo 16 – 17

Kaesan kahvila 15.7.21 noin klo 11

Jos olet altistunut

Tarkkaile omaa vointiasi. Jos sinulla on lieviäkin koronaan viittaavia oireita, ota puhelimitse yhteyttä terveydenhuoltoon tai arvioi oireesi sivustolla omaolo.fi. Tämän jälkeen terveydenhuollon ammattilainen ohjaa sinut tarvittaessa testeihin.

Al­tis­tu­mi­sek­si kat­so­taan ko­ro­na­vi­rus­ta sai­ras­ta­van hen­ki­lön kans­sa sa­mas­sa huo­ne­ti­las­sa olei­lu vä­hin­tään 15 mi­nuu­tin ajan, ul­ko­na tai väl­jis­sä ti­lois­sa ku­ten au­lat, käy­tä­vät, kaup­pa­liik­keet jne. al­le kah­den met­rin etäi­syy­del­lä olo vä­hin­tään 15 mi­nuu­tin ajan. Li­säk­si al­tis­tu­mi­sek­si kat­so­taan ko­ro­na­vi­ru­sin­fek­tio­ta sai­ras­ta­van hen­ki­lön hen­gi­tys­tie-erit­teil­le suo­jaa­ma­ton, suo­ra al­tis­tu­mi­nen (hen­gi­tys­tie-eri­ttei­den saa­mi­nen kas­voil­le esim.).

Kainuussa myös uusia tartuntoja Kajaanissa ja Sotkamossa

Maanantaina todettiin kolme uutta koronatartuntaa kahdella kajaanilaisella ja yhdellä sotkamolaisella. Kaikki olivat jo aiemmin määrätty karanteeniin, joten jatkoaltistumisia näistä ei ole syntynyt. Aiempiin altistumisiin liittyen on määrätty kuusi uutta karanteenia, joista yksi ulkopaikkakuntalaiselle ja muut kajaanilaisille.

Koronan ilmaantuvuus Kainuussa on 70,8 / 100 000 as / 14 vrk. Eristyksessä tai karanteenissa koronatartunnan on tällä hetkellä yhteensä yli 200 kainuulaista. Kainuun koronakoordinaatioryhmä käsittelee maakunnan tilannetta tänään 20.7. iltapäivällä. Tartuntamäärien kasvu ja viruksen leviäminen keskittyy nyt erityisesti 15 – 25 -vuotiaisiin. Tämän vuoksi varotoimet ovat erityisen tarpeellisia nuorten keskuudessa.

Koronatestaukseen Kainuussa pääsee tällä hetkellä pääasiassa saman päivän kuluessa. Testaus on ajanvarauksella sekä arkisin kuntien terveysasemilla aukioloaikojen mukaisesti että päivittäin KAKS; n testiasemalla. Ajan voi varata helpoiten Omasote-palvelusta. Lisätietoja sote.kainuu.fi/koronainfo.

Rokotukset jatkuvat – nyt myös 12–15 -vuotiaiden riskiryhmille

Kainuussa koronarokotukset jatkuvat. Pääosa näistä on tehosteita eli toisen annoksen rokotuksia. Aikoja on varattavissa myös ensimmäisiin rokotuksiin ja niitä lisätään elokuun aikana.

Halukkuus ottaa koronarokote on Kainuussa hyvällä tasolla. Varattuja aikoja peruutetaan jonkin verran, mutta määrä on verrattain pieni. Toinen annos nostaa suojatehoa erittäin merkittävästi, joten rokote on tärkeä ottaa tarjotulla ajalla.

Kainuussa koronarokotukset ovat nyt avoinna myös 12 – 15 -vuotiaiden riskiryhmille. Riskiryhmät ovat samat kuin aiemmin aikuisille. Alaikäisten ajanvaraus tapahtuu puhelimitse (044 709 37 88). Lisätietoja asiasta sote.kainuu.fi/koronarokotukset.

Muista

• Säilytä turvaväli tai käytä kasvomaskia kaikissa kodin ulkopuolisissa lähikontakteissa

• Jos sairastut tai altistut, velvollisuutesi on auttaa viranomaisia antamalla tietoja jäljitystä varten

• Eristys tai karanteeni ei ole vapaaehtoinen, vaan lailla säädetty varotoimi, jota tulee ehdottomasti noudattaa

• Ottamalla koronarokotteen omalla vuorollasi suojaat itsesi ja läheisesi mahdollisesti vakavalta sairastumiselta.

• Koronatestaus ajanvarauksella KAKS:ssa päivittäin (ensisijaisesti Omasoten kautta tai 040 165 0020), kuntien terveysasemilla aukioloaikojen mukaan

Lisätiedot

Pandemiapäällikkö Tuomo Erola, p. 044 797 487