72 tuntia – Tarkista onko sinun kotitaloutesi varautumistaso kunnossa


72 tuntia eli kolme vuorokautta on aika, joka kotitalouksien tulisi pärjätä itsenäisesti häiriötilanteen sattuessa. Kotoa olisi siis tarpeellista löytyä ruokaa ja lääkkeitä sekä ihmisten olisi hyvä tuntea varautumisen perusteet. Häiriötilanne voi yllättää kotitaloudet koska vain, minkä takia etukäteisellä varautumisella on suuri apu yhteiskunnalle ja tietysti ihmiselle itselleen.

Häiriötilanne voi olla esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko tai vesikatko, jolloin yhteiskunnan tarjoamat palvelut ovat häiriintyneet tai jopa keskeytyneet. Kotivaralla varmistat, että sinä ja perheesi pärjäätte häiriötilanteen sattuessa ainakin 72 tunnin ajan.

Mistä kotivara sitten koostuu?

Ensisijaisesti kotivara koostuu vedestä ja ruuasta, joka riittää koko perheen tarpeisiin. Kotoa olisi hyvä lyötyä muutaman litran verran kaupasta ostettua pullo vettä tai kanistereita, joilla voi hakea vettä vedenjakelupisteistä. Ihminen tarvitsee päivittäin noin 2 litraa puhdasta juomavettä ja lisäksi vettä tarvitaan ruoanlaittoon ja hygieniaan. Ruuan suhteen kotivara ei ole erillinen hätävarasto, vaan se koostuu ruokatuotteista, jotka käytetään arjessa ja joiden tilalle hankitaan uusia. Kotivara kannattaakin kerätä elintarvikkeista, joita käytetään kotitalouden arjessa muutenkin. Muista varata ruokaa myös lemmikkieläimille!

Elintarvikkeiden osalta kotona on hyvä olla esimerkiksi:

 • pullovesi, mehut, keitot
 • leivät, riisikakut, korput
 • erilaiset säilykkeet sekä hillot ja soseet
 • myslit, hiutaleet, pähkinät ja siemenet
 • kuivatut ja tuoreet hedelmät, kasvikset sekä juurekset
 • huoneenlämmössä säilyvät maidot ja kasvisjuomat

Kotona kannattaa myös olla:

 • Paristoilla toimiva radio ja paristoja (tarvitset radiota informaation ja vaaratiedotteisen vastaanottamiseen)
 • Paristoilla toimiva taskulamppu
 • Varavirtalähde esimerkiksi puhelimen lataamista varten
 • Retkikeitin ja tulitikut
 • Käteistä rahaa (esim. sähkökatkon aikana pankkiautomaatit eivät toimi)
 • Välttämättömät lääkkeet
 • Joditabletteja
 • Hygieniatarvikkeet ja ensiaputarvikkeet
 • Käsisammutin/sammutuspeite

Sähkökatkon aikana

Ruoan valmistus voi häiriintyä sähkökatkon aikana, kun liedet ja uunit eivät toimi. Ruokaa voi laittaa ilman sähköä mm. takassa, retkikeittimellä, grillissä (ei sisätiloissa haitallisten kaasujen muodostumisen vuoksi) ja nuotiossa. Muista tällöin myös varata polttopuita, hiiliä, kaasua, retkikeittimen polttoainetta ja tulitikkuja.

Sähkökatkon aikana ruuan kylmäketju voi katketa jääkaapissa ja pakastamisessa. Ruoka säilyy kylmänä jääkaapissa muutamia tunteja sen jälkeen, kun sähköt ovat katkenneet ja suljetussa pakastimessa lämpötila pysyy miinuksella yleensä jopa 12–24 tuntia. Jos ulkona on pakkasta, pakasteet voi siirtää esimerkiksi parvekkeelle. Muista, että sulaneita pakasteita ei voi pakastaa enää uudelleen, vaan ne on syötävä tai valmistettava ruoaksi.

Pitkittyneen sähkökatkon aikana asunto voi etenkin talvisin kylmetä nopeasti. Suurin osa asunnoista lämpenee sähkön avulla, sillä myös kauko- ja maalämpö tarvitsevat toimiakseen sähköä. Kylmässä lämpötilassa puutalot kylmenevät +10 asteeseen alle vuorokaudessa, elementtikerrostalo kylmenee noin kahdessa ja jykevä kivitalo noin kolmessa vuorokaudessa. Sähköjen palattua talojen lämmittäminen vie aikaa. Tässä tilanteessa on hyvä varata paljon lämpimiä vaatteita ja peittoja, sulkea ikkunat ja pitää ulko-ovi kiinni. Suositeltavaa on lisäksi sulkea väliovet käytäviin, tuulikaappeihin ja eteiseen ja tukkia raot.

Veden häiriötilanteessa

Vedensaannin suhteen voi tulla häiriötilanne, jolloin vettä ei tule ollenkaan tai vesi on saastunutta. Yli vuorokauden mittaisissa vesihuollon häiriötilanteissa järjestetään usein varavedenjakelu, mutta olisi helpompaa, jos kotoa löytyisi varmuuden vuoksi muutaman litran edestä kaupasta ostettua pullovettä. Tilanteeseen kannattaa varautua säilyttämällä kotona kannellisia astioita, joilla voi noutaa vettä esimerkiksi vedenjakelupisteistä. Mikäli vettä ei tule, WC:n voi vetää vain kerran ja jatkossa pöntön voi huuhdella varavedellä. Jos vesi on saastunutta, tulee saastuneen veden käyttö estää ja noudattaa vesihuoltolaitoksen ohjeita veden käytön ja mahdollisen keittokehotuksen suhteen. Kun puhdasta vettä on taas saatavilla, muista puhdistaa kaikki laitteet ja astiat, joihin saastunutta vettä on voinut joutua kuten esimerkiksi kahvinkeitin.

Muista myös naapuri

Asuuko naapurissasi joku, joka voisi tarvita apua? Ikäihminen, yksinhuoltaja pienten lasten kanssa tai kuumeessa oleva flunssapotilas saattaa tarvita apua, joten kysy! Voit käydä häiriötilanteen alkaessa varmistamassa naapureiltasi, tietävätkö he mistä on kysymys, kun vettä ja sähköä ei tule. Voit mahdollisesti auttaa veden hakemisessa jakelupisteeltä, jos vettä ei tule, ja tiedustella ruuan riittävyyttä. Varmista myös, onko lääkäriavulle tarvetta.

Viestintä häiriötilanteissa

Viestintää varten kannattaa olla paristoilla toimiva radio ja varaparistoja, puhelin, jossa on virtaa ja vara-akku tai täyteen ladattu matkalaturi puhelinta varten. Tietoa saa netistä niin kauan kuin tietoliikenneyhteydet toimivat ja akun riittävät. Luotettavia tiedonlähteitä ovat mm. yleisradion kanavat, kunnan viestintäkanavat sekä sähkö- ja vesiyhtiöiden viestintäkanavat.

Hyödyllisiä linkkejä